nedelja, 12 novembar 2023 09:59

Polaganjem venaca na spomen obeležje Batinske bitke obeležena 79. godišnjica jedne od najvećih bitaka na području bivše Jugoslavije

Polaganjem venaca na spomen obeležje Batinske bitke, danas je obeležena 79. godišnjica jedne od najvećih bitaka na području bivše Jugoslavije u kojoj su snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i sovjetske Crvene armije porazile nacističke i fašističke trupe koje su se nalazile na području Batine i Baranje.

Polaganjem venaca na spomen obeležje palim borcima u oslobađanju otadžbine, počast su odale delegacija Grada Sombora koju su činili gradonačelnik Antonio Ratković, predsednik Skupštine grada Zoran Rus i član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite Darko Smiljanić.

„Danas, 79 godina posle, mi slavimo veliku istinu i pobedu velike istine izvojevane u Batinskoj bitci, a to je istina o slobodi koja nije data, već koja je osvajana pedalj po pedalj. To je istina o bojištima, o logorima i zločinima nad narodom koji je umeo da voli i ceni svoju slobodu i brani svoju otadžbinu kao najsvetije nasleđe. Mi danas, na ovom mestu istine želimo da poručimo da ne zaboravljamo ni jedan život, ni jednu mladost koja je prerano pokošena na ovoj hirovitoj dunavskoj obali, ali i da podignute glave danas branimo svoj grad i svoju zemlju vrednim radom i poštenjem, mudrošću i odgovornošću prema svojim potomcima. U ime sabranih na ovom mestu i u svoje lično ime se zahvaljujem borcima Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije. Neka zauvek živi sećanje na istinu i neka se ona nikad ne zaboravi", izjavio je gradonačelnik Ratković.

Polaganju venaca prisustvovali su i delegacija Ambasade Ruske Federacije koju su činili prvi sekretar u Ambasadi Jurij Sergejevič Butkov i pukovnik Evgenij Poljakov, zamenik izaslanika odbrane u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu, delegacija SUBNOR-a koju su činili Petar Grabež, Jovo Ratković i Slobodan Mihajlović, delegacija Prvog centra za obuku Vojske Srbije koju su činili pukovnik Lazar Ostojić, komandant Prvog centra za obuku Vojske Srbije, potpukovnik Slavko Đipalo, načelnik Centra Ministarstva odbrane Sombor i major Nebojša Mijailović, oficir u Prvom centru za obuku Vojske Srbije, delegacija Udruženja ratnih vojnih invalida Sombor, delegacija Кola srpskih sestara Sombor, delegacija Udruženja Herojske 549. Motorizovane brigade „Car Dušan Silni" Prizren, kao i delegacije predstavnika SUBNOR-a iz zemlje i regiona i udruženja građana.

Batinska bitka je trajala od 11. do 29. novembra 1944. godine, a po svojoj dimenziji, obostranom učešću krupnih vojnih snaga i koncentraciji borbene tehnike, bila je jedna od najvećih vojnih operacija na tlu Jugoslavije.

Za osamnaest dana koliko je trajala operacija, živote je dalo 2.175 heroja koji su ne mareći za sopstvene živote, jurišali napred u večnu slavu besmrtnika. Jedan od tih besmrtnih heroja bio je i Vasilij Gligorijevič Obodovski, stariji vodnik i komandir voda 703. pešadijskog puka 233. pešadijske divizije 57. armije 3. ukrajinskog fronta, koji je među prvima prešao Dunav i hrabrim jurišem osvojio početne nacističke rovove, da bi potom izgubio život. Njemu u čast je otvorena ovogodišnja muzejska izložba, autorke Martine Malbaški, kustosa – istoričara Gradskog muzeja Sombor.

Svečani program su uveličali nastupi Ženske pevačke grupe Srpskog kulturno – umetničkog društva „Izvor" iz Stanišića i Ženske pevačke grupe „Muzika viva" iz Svetozara Miletića.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.