subota, 11 novembar 2023 08:27

Otvorena izložba „Veze Sombora i Kikinde kroz dokumenta Istorijskog arhiva Kikinde“ u Somboru

U Muzeju Podunavskih Švaba, otvorena je izložba pod nazivom „Veze Sombora i Kikinde kroz dokumenta Istorijskog arhiva Kikinde“, autora Srđana Sivčeva. Ispred Grada Sombora, izložbi su prisustvovali članica Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja Anita Stojakov i zamenik predsednika Skupštine grada Sombora Radomir Leković.

Izložba je nastala iz želje da se Ustanove kulture iz Sombora i Kikinde povežu i razmene ideje, iskustva i dosadašnja znanja. Priliku da svečano otvori izložbu imala je gradska većnica Stojakov koja je poručila da je ovo pozitivan početak koji za cilj ima dalje povezivanje dva srpska grada.

„Drago mi je što smo zahvaljujući ideji Istorijskog arhiva Kikinde uspeli da organizujemo ovu izložbu. Postojala je i ranije želja da se radi na povezivanju Sombora i Kikinde a ovo je jedan lep početak u tom pravcu. Verujem da zajedničkim radom možemo da uspemo u daljem povezivanju i negovanju istorijskih veza“, poručila je gradska većnica Stojakov tokom otvaranja izložbe.

Posetioci su mogli da pogledaju plakate koji ukazuju na kulturne veze između dva grada, knjige koje su štampane u Somboru, a deo su inventara biblioteke Istorijskog arhiva Kikinde, kao i dokumenta o bračnim vezama stanovnika dva grada kao dokaz o povezanosti. Cilj izložbe je da se pored saobraćajne, privredne i ekonomske veze, prati i naučno – kulturno približavanje, a pored toga i dokazivanje višeslojnih veza između Sombora i Kikinde u prethodnih dva veka.
Ispred Grada Kikinde na otvaranju izložbe su bili predsednik Skupštine Mladen Bogdan i gradska većnica za oblast kulture i obrazovanja Valentina Mickovski.

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.