četvrtak, 14 septembar 2023 05:39

Sedam predstava iz šest država i više od 38.000 limenki sakupljenih za reciklažu: Epilog somborskog Limenka teatar festa

Međunarodni Limenka teatar fest, nastao s idejom da spoji pozorište za decu i ekologiju, posle prošlogodišnjeg izdanja u Novom Sadu ove godine se odvijao u Somboru i zabeležio je veliki uspeh – upriličena je velika karnevalska fešta, prikazano je sedam predstava iz šest država, i sakupljeno je 38.250 limenki za reciklažu.

U Narodnom pozorištu u Somboru najmlađa publika uživala je u predstavama “Jedna gomila Kufli” (Pozorišta lutaka Bela Kover, Segedin), „Ritualni ples makazama“ (Hoze Navaro teatar, Peru), „Tri junaštva Kraljevića Marka” (Dečje pozorište “Čarapa”, Beograd), “Vrijeme za bajku” (Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek).

Izvedena su i „Šest pingvinčića” (Ilkova teatar, Sofija), “Cirkus” (Lutka scena “Pepino”, Niš), poučna basna “Cvrčak i mrak” (Pozorište mladih, Sarajevo), a iza ovogodišnje selekcije stoje Ana Radivojević Zdravković, glumica Pozorišta na Terazijama, rediteljka i umetnička direktorka Teatra Madlenianum, i glumica Valentina Pavličić, umetnička direktorka Limenka teatar festa.

Sedam predstava iz šest država i više od 38.000 limenki sakupljenih za reciklažu: Epilog somborskog Limenka teatar festa 2
Foto promo V. Veličković
Jedna od mnogih važnih kulturno-ekoloških poruka koje su deca ponela sa ovog festivala je da kroz umetnost mogu da doprinesu ekologiji.
Ulaznice za festivalske predstave ne mogu se kupiti novcem! Da bi se gledala predstava, mora da sakupi i donese pet limenki, za koje se potom dobija jedan alu-coin.

To je prva ekološka valuta na svetu, načinjena od aluminijuma, kojom može da se kupi ulaznicu. Ukoliko je neko vredan da tokom dana sakupi i više od pet limenki, može da dobije još alu-coina.

Ovom valutom može da kupi nešto od školskih potrepština na Limenkica bazaru, eko olovke, blokčići od recikiranog papira, zanimljive knjige odštampane takođe na eko papiru…

Limenkica ulaznice postoje još od 2009. godine, a idejni tvorci ovog projekta su Dečje pozorište “Čarapa”, Udruženje Eko art i Škola plus.
On već 14 godina okuplja decu, roditelje, mlade, njihove bake i deke koji se kroz razne programe edukuju o zaštiti životne sredine i reciklaži.

Za to vreme, kroz njegove programe je prošlo 80 hiljada dece i roditelja, a prikupljeno je preko pola miliona limenki za piće, koje su reciklirane.

Manifestaciju Limenka teatar fest podržale su kompanije Ball packaging i projekat „Svaka limenka se računa“, koji aktivno rade na promociji reciklaže aluminijumskih limenki za piće, kao i Naftna industrija Srbije.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.