subota, 17 jun 2023 05:19

Spasite svoju kožu: besplatni pregledi mladeža u Somboru i još pet gradova Srbije

La Roche-Posay u saradnji sa Udruženjem dermatovenerologa Srbije (UDVS) organizuje preventivne preglede mladeža u Somboru i još pet gradova Srbije.

Mladeži na koži sami po sebi nisu razlog za uzbunu. Sasvim je normalno da ih se do 45. godine života pojavi od 10 do 50. Važno je, međutim, „upoznati“ svoje mladeže i ne zanemariti eventualne promene koje će najbolje proceniti stručnjak.Pored zaštite od UV zračenja, redovni pregledi najvažniji su korak u prevenciji melanoma i zato dermokozmetički brend La Roche-Posay u saradnji sa Udruženjem dermatovenerologa Srbije (UDVS) u 28. juna organizuje besplatne preventivne preglede mladeža u Somboru, a potrebno je da se građani prijave ispunjavanjem obrasca na LINKU.

Cilj ovog projekta u okviru kampanje #SaveYourSkin je edukacija građana o pravilnoj zaštiti od sunca 365 dana i prevenciji zloćudnih tumora kože, sa posebnim naglaskom na melanom, koji nije najčešći ali je najopasniji. Pored mogućnosti da obave besplatan pregled mladeža bez lekarskog uputa, građani će dobiti i dragocene savete dermatologa kako otkloniti neke od faktora rizika.

Kada je u pitanju rak kože, glavni faktori rizika je izlaganje suncu i to je razlog zašto se primarna prevencija uglavnom svodi na ograničavanje izlaganja UV zračenju i adekvatnu zaštitu. Pod najvećim rizikom su osobe sa plavim očima, riđom ili plavom kosom, kao i svetlom kožom koja lako izgori i teško pocrni i na kojoj se javljaju pege nakon izlaganja suncu.

SAVET DERMATOLOGA KAO PRVI KORAK ZA ZDRAVU KOŽU

„Nošenje garderobe koja pokriva kožu, izbegavanje sunca između 11 i 15 časova tokom leta kada je zračenje najveće, boravak u hladu i redovna upotreba faktora za zaštitu od sunca najbolji su načini da sačuvamo kožu od štetnog delovanja UV zraka. Preporuka je izbegavati i veštačke izvore UV zračenja kao što su solarijumi. Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti dece, jer preterano izlaganje suncu tokom detinjstva povećava šansu za razvoj raka kože kasnije tokom života. Sekundarna prevencija podrazumeva redovne samopreglede i posete dermatologu u regularnim vremenskim intervalima, a odmah ukoliko postoje promene na koži. Cilj ove kampanje je da pacijente kod kojih postoji i najmanja sumnja uputimo na dalje preglede,“ izjavila je doc. dr sc. med. Jelena Stojković Filipović, specijalista dermatovenerologije.

Dobra vest je da je, ako se otkrije na vreme, ovaj maligni tumor u 99 odsto slučajeva izlečiv.

„Brojne su koristi od izlaganja suncu, ali samo ako to radimo na preporučeni način. Jedan od ciljeva našeg brenda La Roche-Posay je podizanje svesti o važnosti pravilne zaštite kože od sunca i rane prevencije raka kože. Odatle i ideja da u partnerstvu sa Udruženjem dermatovenerologa Srbije pokrenemo ovaj projekat. Cilj nam je da besplatne preglede i stručne savete dobije što veći broj građana koji do sada za to nisu imali priliku“, izjavila je predstavnica brenda, dr Milica Stefanović, medical manager za Srbiju.

*Studija AplusA i partnera sprovedena na dermokozmetičkom tržištu o između januara 2022. i maja.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.