sreda, 05 april 2023 06:06

Zbog povišenog nivoa aflatoksina, „Somboled” obustavio otkup mleka, proizvođači tvrde da je u granicama dozvoljenog

Kompanija „Somboled” obustavila je otkup mleka od proizvođača iz okoline Sombora, zbog povišenog nivoa aflatoksina, što je protvrdila njihova laboratorija. Proizvođači se, međutim, pozivaju na rezultate ispitivanja Veterinarskog instituta u tom gradu koji je, kažu, utvrdio da je aflatoksin u stočnoj hrani u dozvoljenim vrednostima. Zbog čega se rezultati tih analiza razlikuju?

Nedo Trivunović, proizvođač iz okoline Sombora, dnevno „Somboledu” predaje oko 360 litara mleka. Pre mesec dana je obavešten o povišenom nivou aflatoksina, pa je prema preporuci nadležnih iz te kompanije korigovao količinu kukuruza u ishrani krava i uveo preparat za smanjenje nivoa aflatoksina. Ipak, kako kaže, naredna analiza je pokazala da je nivo aflatoksina još viši.

Pripremili: Vanja Kahrimanović i Aron Čuvardić
„Mi smo sad dovedeni u neki ćorsokak. Nemamo alternativu. Mi možemo samo da jednostavno krave prodamo na klanicu, ako ne budu nosili mleko. Ja ne mogu da hranim krave i da prosipam mleko”, kaže Trivunović.

Pošto se nivo aflatoksina nije menjao, Trivunović kaže da je Veterinarskom institutu u Somboru predao i uzorke stočne hrane. Kako navodi, rezultati tih analiza pokazali su da je nivo aflatoksina u silaži nula, a u kukuruzu ispod granične vrednosti.

„Ja imam crno na belo da je moja hrana ispravna. Ja nisam nosio mleko, uradiću i to, da prekontrolišem koliki je stvarni nivo aflatoksina”, navodi Trivunovića.

Rezultati analiza iz laboratorije Somboleda i Veterinarksog istituta Sombor pokazuju različite vrednosti.

Na pitanja da li su različiti rezultati posledica kvaliteta laboratorija i da li je stvarno povišen nivo aflatoksina, iz „Somboleda” nam je odgovoreno da nije bilo nikakve obustave otkupa, te da su u obavezi da preduzimaju mere radi otklanjanja neusaglašenosti kvaliteta.

Ukoliko ne bude nastavljen otkup ni nakon sledećeg uzorkovanja, proizvođači kažu da će biti u finansijskim problemima i da će oni koji nemaju bazene za skladištenje biti primorani da prosipaju mleko i zaustave proizvodnju.

Izvor: RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.