EMA preporučuje odobrenje preventivnog leka Astrazeneke za starije od 12 godina

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da je preporučila stavljanje na tržište preventivnog tretmana Astrazeneka Evušeld, za starije od 12 godina, namenjenog osobama koje nemaju antitela i čiji organizam ne prihvata vakcinaciju.

Evropsko regulatorno telo preporučuje da se odobri prodaja Evušelda, koji proizvodi Astrazeneka, za prevenciju kovida-19 kod odraslih i adolescenata starijih od 12 godina težine najmanje 40 kilograma pre potencijalne izloženosti virusu, navela je EMA u saopštenju.
Lek treba da pomogne nekim osetljivim osobama da se ne razbole od korona virusa a konačno odobrenje daje Evropska komisija.

Američka agencija za lekove (FDA) je odobrila ovaj lek u decembru za osobe sa ozblijnim zdravstvenim problemima ili alergijama koje ne mogu da dobiju odgovarajuću zaštitu od vakcinacije. Britanija je odobrile upotrebu Evušelda prošle nedelje.

EMA je navela da je razmotrila podatke o leku za više od 5.000 ljudi i utvrdila da Evušeld smanjuje rizik od infekcije za 77 odsto, a procenjuje se da zaštita traje najmanje šest meseci.

Procena je napravljena pre pojave vrlo zaraznog omikron soja virusa i da procenjuje podatke da utvrdi da li je možda sada potrebna drugačija doza.

izvor:danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Još od drevnih civilizacija poput Egipta, Kine, Indije i Japana, brojevi su bili povezani s magičnim moćima i smatralo s...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.