Prolećne alergije: Doktorka otkriva kako se zapravo izboriti s problemom koji muči sve više ljudi

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju po njega. Alergijska reakcija se javlja kada imuni sistem preterano reaguje na supstancu koja se naziva alergen, tretirajući je kao napadača i pokušavajući da se izbori protiv nje.

Prolećne alergije, poznate i kao sezonske alergije su alergijske reakcije koje se javljaju kao odgovor organizma na prisustvo alergena koji su najaktivniji tokom prolećnih meseci.

Sezonski alergeni se mogu podeliti na spoljašnje i unutrašnje.

– Spoljni alergeni su: polen biljaka, korov trave, ubod insekata, …

– U zatvorenom prostoru: prašina, dlaka ili krzno kućnih ljubimaca, grinje, plesni (buđ)

Glavni uzrok prolećnih alergija su čestice polena, finog materijala koji se proizvodi u reproduktivnim organima biljaka koje biljke otpuštaju u vazduh kako bi se razmnožavale. Polen je veoma lagan i može se lako širiti vazduhom, često putujući na velike udaljenosti od biljke koja ga je proizvela. To znači da čak i ako niste u blizini biljke koja oslobađa polen, još uvek možete biti izloženi alergenu. Polen biljaka je jedan od najznačajnijih prirodnih alergena koji se mogu naći u vazduhu. Polenova zrna kod više od 20% svetske populacije, a to znači kod svakog petog čoveka, izazivaju alergijske reakcije.

U klimatskim uslovima naše zemlje period polenizacije započinje oko 1. februara (vreme početka cvetanja leske i jove) i traje do prvih dana novembra (završetak cvetanja pelina i ambrozije). Polen Bukve je jedan od najčešćih alergena u Evropi. Različite biljke oslobađaju različite vrste polena, što znači da osobe koje su alergične na više vrsta polena mogu biti izložene većem broju alergena tokom proleća.

Zato je važno da znate na koju biljku najviše reagujete i da pratite kalendar alergija.

Kako nastaje alergijska reakcija?

Određena supstanca koja je strana našem organizmu (alergen) reaguje sa specifičnom vrstom antitela ( IgE antitela ) koje prozivode naše ćelije u cilju odbrane. Specifična IgE antitela će prepoznati alergen i vezati se za njega, pri čemu dolazi do oslobađanja histamina i pojave simptoma alergijske reakcije.

Simptomi

Simptomi se mogu kretati u opsegu od blagih do težih, u zavisnosti od individualne osetljivosti i nivoa izloženosti alergenima.

KIJANJE I SEKRECIJA IZ NOSA su dominantni simptomi alergijskog rinitisa. Nos i grlo imaju tanku sluznicu koja ih štiti od klica i drugih nadražujućih materija, te se pomenuti simptomi javljaju usled odbrane organizma od istih. Alergeni mogu dovesti do otoka sluznice te se javiti osećaj zaptivenosti. SVRAB NOSA, SVRAB GRLA, nadražajni, suvi KAŠALJ, SVRAB OČIJU, SEKRECIJA, CRVENILO, IRITACIJA OČIJU, SVRAB, CRVENILO, LAK OTOK KOŽE LICA. Alergijske reakcije mogu izazvati opštu nelagodnost, umor i loše raspoloženje.

S obzirom na to da su simptomi alergijske reakcije jako slični simptomima obične prehlade, dešava se da ljudi ne budu ni svesni da zapravo imaju alergijsku reakciju na određeni agens. Ukoliko uvek u isto doba godine imate pomenute simptome koji se održavaju duže od 10 dana, nisu praćeni povišenom telesnom temperaturom niti bolovima I ne prestaju na simptomatsku terapiju prehlade, potreban Vam je lekarski-alergološki pregled. Kako se dijagnoza alergije postavi na vreme, simptomi će biti pod kontrolom uz pomoć različitih terapijskih modaliteta, a kvalitet svakodnevnog života bolji.

Dijagnostika

Da bi pronašli uzrok alergije, alergolozi obično rade posebne alergološke testove, najčešće kožne probe za najčešće alergene u životnoj sredini, koje se izvode na sledeći način:

-Kap prečišćene tečne forme alergena kapne se na kožu i područje se ogrebe malim ubodom, potom se mala količina alergena ubrizgava se neposredno ispod kože. Posle otprilike 15 minuta, ako se otok pojavi na mestu, okruženom crvenkastom površinom (poput ujeda komarca), test je pozitivan. Pored kožnih proba, alergolog može izabrati I druge vidove dijagnostike poput laboratorijskih analiza iz krvi kako bi upotpunio ispitivanje.

Važno je napomenuti da se laboratorijski testovi koriste u kombinaciji sa kliničkom procenom simptoma i anamnezom kako bi se postavila tačna dijagnoza i odredio najbolji pristup lečenju.

Prevencija i lečenje

Ne postoji definitivni tretman za potpuno izlečenje alergije, već je glavni cilj preventivnih I terapijskih mera kontrola simptoma.

Prvi i osnovni korak je izbegavanje štetnog agensa:

Držite vrata i prozore zatvorenim u periodu dana kada je koncentracija polena visoka kako biste sprečili ulazak čestica u unutrašnjost doma. Razmotrite upotrebu prečišćivača vazduha u Vašem domu koji mogu pomoći u filtriranju čestica polena. Zatvorite prozore svojih kola tokom vožnje.

Nakon boravka napolju obavezno se kompletno presvucite kako biste smanjili rizik od dalje izloženosti polenu. Izbegavajte sušenje veša napolju.

Proveravajte informacije o koncentraciji i vrsti polena koja je prisutna u vazduhu, kao i o vremenskim uslovima (poput vetra) koji mogu povećati nivo polena.

Ukoliko boravite napolju tokom visokih koncentracija čestica polena, zaštitite se maskom na licu.

Redovno ispirajte nos fiziološkim rastvorom

Povećajte unos kalcijuma, magnezijuma i cinka koji imaju posebnu ulogu u ublažavanju tegoba u dogovoru sa izabranim lekarom.

Koristite svoju terapiju koju Vam je propisao izabrani lekar/alergolog kako biste držali simptome alergije pod kontrolom.

Postoji više različitih terapijskih modaliteta u lečenju sezonske alergije koje Vam lekar može propisati:

1) antihistaminike, lekove koji sprečavaju dejstvo histamina i na taj način utiču na kontrolu simptoma alergije;

2) nazalne sprejeve, dekongestive ili kortikosterodine preparate koji sanacijom otoka sluznice i sekrecije olakšavaju tegobe;

3) ovlaživače sluznice nosa i grla u vidu raznih sprejeva i pastila;

4) imunomodulatornu terapiju koja deluje tako što primenom dolazi do desenzibilizacije malim dozama alergena na koje organizam stvara antitela,da bi pri sledećem susretu sa alergenom reakcija bila slabija ili potpuno izostala.

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, autorka ovog teksta je dostupna za konsultacije na DokTok platformi, kao i drugi stručnjaci koji su vam na raspolaganju za razgovor.
Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas!

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Realno, na svetu je zaista malo globalnih automobila. Na primer, Toyota Corolla je najprodavaniji automobil u istoriji a...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.