Da li je opasno da pijete kafu dok uzimate antibotike?

 

Da li smete da pijete kafu dok uzimate antibiotike? U nastavku je sve što treba da znate o kombinaciji kofeina i antibiotika.

Antibiotici su vrsta lekova koji se koriste za lečenje bakterijskih infekcija. Ali neki od ovih lekova mogu uticati na to kako će kofein u kombinaciji sa njima uticati na vaše telo.

Na primer, određeni antibiotici zapravo mogu sprečiti vaše telo da razgradi kofein, što može pojačati efekte kofeina, piše LiveStrong.

Mešanje kofeina i antibiotika može dovesti do simptoma kao što su anksioznost, ubrzan rad srca i problemi sa spavanjem.

Ako razmišljate o uzimanju kafe i antibiotika, evo nekoliko lekova koji mogu da utiču na ovaj stimulans.

1. Fluorokinoloni

Fluorokinoloni su antibiotici koji se koriste za lečenje različitih bakterijskih infekcija i najbolje ih je uzimati bez kofeina jer mogu povećati neželjene efekte kofeina, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

To uključuje različite vrste fluorokinolona kao što su ciprofloksacin, levofloksacin i gemifloksacin.

2. Tetraciklini

Tetraciklini su klasa antibiotika koji se koriste za lečenje različitih infekcija, uključujući upalu pluća, infekcije urinarnog trakta i akne, prema NLM-u. Uobičajeni tetraciklinski antibiotici uključuju doksiciklin, minociklin i demeklociklin.

Iako su istraživanja oskudna, starija studija u ​Tropical Journal of Pharmaceutical Research​ otkrila je da kofein može smanjiti antibakterijski efekat tetraciklina.

Međutim, potrebna su novija istraživanja kako bi se bolje utvrdilo da li kofein i tetraciklin interaguju.

Kao i uvek, najbezbednije je da pitate svog lekara da li možete, na primer, da uzmete doksiciklin i kafu. Oni mogu da vam kažu da li je bolje da preskočite kofein dok vam ne istekne recept ili je u redu da pijete dnevnu dozu kafe.

Antibiotici koji utiču na kofein

Ako pijete puno kafe, čaja, energetskih napitaka ili uzimate kofeinske pilule, razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako unos kofeina može uticati na efikasnost antibiotika.

To je zato što kofein može potencijalno uticati na to kako vaši lekovi funkcionišu.

Zaista, studija iz jula 2017. u Acta Biochimica Polonica otkrila je da kofein može uticati na potenciju antibiotika. U nekim slučajevima, kofein može povećati snagu antibiotika, potencijalno izazivajući štetne neželjene efekte.

Autori studije preporučuju izbegavanje velikih doza kofeina – kao što je količina koja se nalazi u energetskim pićima.

Ako su vam propisani antibiotici, razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li treba da privremeno ograničite ili zaustavite unos kofeina kako biste bili sigurni da uzimate lekove bezbedno.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.