Simptomi i lečenje sindroma nervoznog creva: Ako patite od bolesti modernog doba, dve stvari su ključne

Sindrom nervoznih creva, takođe poznat kao sindrom iritabilnog kolona, predstavlja čest poremećaj u sistemu za varenje koji se često naziva i bolešću modernog doba.

Njegovo izbijanje često je povezano sa ubrzanim i nezdravim načinom života.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog, istakao je za RTS da se radi o starom konceptu „nervoznih creva“, koji ukazuje na funkcionalne poremećaje i neregularno funkcionisanje creva.

„Medicinski izraz za to je sindrom iritabilnog kolona, odnosno sindrom nervoznih creva. Česti stres, nepravilna ishrana su jedni od inicijalnih faktora za ovaj poremećaj. Kao konstantan simptom ovog stanja često se javlja bol u trbuhu, koji može da podstakne ljude da potraže lekarsku pomoć i da se izvrši ispitivanje bola u trbuhu, a konačna dijagnoza bude sindrom nervoznih creva“, istakao je doktor.

Osim karakterističnog bola u stomaku, koji prati poremećaje tokom pražnjenja creva, pacijenti mogu iskusiti i druge simptome kao što su proliv ili zatvor.

Postoje različiti oblici ovog sindroma, od blažih do težih, a ponekad može značajno uticati na kvalitet života pacijenata, čak ih sprečavajući da normalno obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Lekar ističe da postoji dobro uspostavljen algoritam za lečenje ovog poremećaja i terapija može uključivati i psihoterapeuta i nutricionistu, zavisno od specifičnih potreba pacijenta.

Stres, nepravilna ishrana i drugi faktori kao što su genetika i emocionalni stres igraju ulogu u izbijanju ovog poremećaja.

Dr. Marković dodaje da ishrana nije jedini faktor rizika.

Crevo sadrži veliki broj bakterija, a borba između korisnih i štetnih bakterija je konstantna. Dijetetske promene i eliminacija hrane koja izaziva probleme su često prvi terapijski koraci za pacijente sa sindromom nervoznih creva.

Važno je započeti dan bez stresa i konzumirati lagane obroke koji odgovaraju organizmu.

Prvi simptomi ovog sindroma treba da budu signal za posetu lekaru koji će odabrati odgovarajuću terapiju.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Sibirska aronija (Aronia melanocarpa), u Srbiji je poznata i kao sibirska borovnica. Ceđenjem ovih bobica, dobija se ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.