Najtraženiji sezonski poslovi na jadranskom primorju – očekivane minimalne plate od skoro 1.500 evra Foto: Nino Marcutti / Alamy / Alamy / Profimedia

Najtraženiji sezonski poslovi na jadranskom primorju – očekivane minimalne plate od skoro 1.500 evra

Pripreme za sezonu na hrvatskom primorju su u toku. Na portalu MojPosao do sada je ove godine objavljeno više od 2.000 oglasa za sezonske radnike. Iako brojka nije ni veća ni manja u odnosu na prošlu, jasno je da se s traženjem sezonaca krenulo.

Najčešće se takvi oglasi nalaze u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, rekli su s portala MojPosao za Danas.hr. Tradicionalno su najtraženija zanimanja: konobar, barmen, kuvar, pomoćni radnik u kuhinji, trgovac, prodavac i recepcionar.

Kakvu platu očekuju sezonski radnici?

Mesečna primanja zavise od vrste posla, ali prosečno ispitanici portala MojPosao za sezonski rad očekuju minimalno 1.307 evra neto mesečno. To je 6 odsto više u odnosu na prošlu godinu, ističu.

Najveću platu očekuju kuvari koji bi hteli minimalno 1.482 evra. Konobari u proseku očekuju mesečnu platu od 1.408 evra, recepcioneri minimalno 1.259 evra, sobari i sobarice barem 1.145 evra, a pomoćni radnici u kuhinji 1.322 evra. Skladištari u sezoni očekuju 1.050 evra mesečnu platu, a prodavci 1.105 evra.

Plate veće nego prošle godine

Plate za sezonske radnike ove godine bi mogle da budu veće u poređenju s 2023. s obzirom na dosadašnji rast plata u turizmu i ugostiteljstvu. Prema podacima servisa MojaPlaća, u prva četiri meseca ove godine u delatnosti Turizam i ugostiteljstvo prosečna mesečna neto plata iznosila je 1.139 evra, što je 10 posto više nego prošle godine.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca takođe očekuju da će plate rasti.

“U turizmu se beleži trend kontinuiranog povećanja plata, samo u poslednje dve godine su u najvećim turističkim kompanijama primanja radnika povećana za 27,5 posto i trend rasta plata nastaviće se i ove godine. Uz platu, poslodavci daju dodatne beneficije, osigurava se smeštaj, prehrana, te sektor turizma po uslovima rada postaje sve atraktivniji poslodavac”, istakli su iz HUP Udruge ugostiteljstva i turizma.

Traže se engleski, nemački, italijanski

Najviše sezonskih radnika traži se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zatim slede Primorsko-goranska, Istarska, Zadarska, pa Dubrovačko-neretvanska županija. Što se uslova tiče, u trećini oglasa se traži poznavanje stranog jezika i to engleski, a zatim nemački i italijanski jezik.

Nešto više od trećine oglasa traži i prethodno radno iskustvo, u proseku od 1,6 godina. U 71 odsto oglasa traži se stručna sprema, ali za 29 posto poslodavaca to nije važno, kažu s portala MojPosao.

Biće potrebno više radnika nego prošle godine

Što se tiče očekivanja za sezonu, prema internoj anketi HUP Udruge ugostiteljstva i turizma o radnoj snazi u turizmu, procenjeno je da će 38 odsto sezonskih radnika u 2024. doći s inostranih tržišta i da će biti potrebno osam odsto više sezonskih radnika u turizmu u odnosu na 2023. godinu. Ukupno je reč o 50-60 hiljada sezonskih radnih mesta.

Najveće turističke kompanije još najviše zapošljavaju radnike iz Hrvatske (dve trećine), 20 odsto radnika dolazi iz susednih zemalja, ali vidljiv je rast udela radnika iz dalekih zemalja (oko 10 posto). Prošle je godine izdano 40 posto više radnih dozvola nego 2022, a rast je zabeležen i na početku 2024. godine.

Naime, u prvom kvartalu ove godine broj zahteva za radne dozvole povećao se za 52 posto kao rezultat ranijih priprema poslodavaca i ranijeg otvaranja turističkih objekata, naglasili su ih HUP Udruge ugostiteljstva i turizma.

Izvor. nova.rs

Lifestyle

Još od drevnih civilizacija poput Egipta, Kine, Indije i Japana, brojevi su bili povezani s magičnim moćima i smatralo s...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.