Pogledajte kako je kit ubica progutao belu ajkuluza manje od dva minuta, naučnici: Ovo menja sve!

Neki od njih slučaj nazivaju „revolucionarnim uvidom u predatorsko ponašanje vrste“

Neverovatan snimak iz Južne Afrike uzbunio je naučnike širom sveta. Uhvaćen je trenutak kada je orka napala i ubila veliku belu ajkulu. Našoj vrsti nije poznato da se to ikada ranije dogodilo - poznato je da grupa orki napada i jede ajkulu, a postoje čak i snimci toga, ali nikada ranije nismo bili svedoci nijednog napada orke.

Snimljen na obali zaliva Mosel, video prikazuje orku po imenu Starboard kako jede ajkulu dugu oko 2,5 metara. Zašto je to šokantno? Jer očigledno orke više ne moraju da love u čoporima da bi pobedile svoje rivale, ali traženje obroka očigledno postaje solo aktivnost.

- Kada smo stigli na lokaciju u zalivu, osetili smo miris ulja iz jetre ajkule. Videli smo i mrlju na površini, pa smo shvatili da je tamo nedavno umrla ajkula. Onda smo videli peraje ajkule, što je izazvalo izvesno uzbuđenje, ali je splasnulo kada smo shvatili da se orka sa desne strane približava. On je bio taj koji je uhvatio ajkulu i tada smo još jednom videli koliko je moćno stvorenje - rekla je Ester Džejkobs iz inicijative za očuvanje mora Keep Fin Alive, koja je bila svedok događaja.

dr. Primo Mikareli iz Centra za proučavanje ajkula Univerziteta u Sijeni u Italiji takođe je bio na brodu Vhite Shark Africa u to vreme.

– Tokom dvadeset godina koliko dolazim u Južnu Afriku, primetio sam snažan uticaj koji ovi kitovi ubice imaju na lokalnu populaciju belih ajkula. Ipak, bilo je nezaboravno videti starboard kako nosi džigericu bele ajkule dok je plivala pored našeg plovila. Uprkos strahopoštovanju ovih predatora, sve više sam zabrinut za ekološku ravnotežu priobalnog mora – objasnio je on.

dr. Alison Tauner, koja je predvodila međunarodni tim koji je istraživao otkriće, rekla je da je zajednica iznenađena "zapanjujućim grabežljivcem ove životinje". Ona je video snimak nazvala revolucionarnim uvidom u predatorsko ponašanje vrste, za koje veruje da doprinosi našem razumevanju ponašanja ovih životinja.

- Predstavlja ponašanje bez presedana koje ističe izuzetnu sposobnost kitova ubica. Kao i ranije u Južnoj Africi, orke pokazuju tendenciju da izvlače i konzumiraju jetru velikih belih ajkula bogatu lipidima. To je specijalizovan način ishrane.

Ono čemu smo bili svedoci bila je orka, nazvana Desni bok – zbog oštećenog leđnog peraja – koja je sama onesposobila i pojela veliku belu ajkulu za neverovatna dva minuta. Ovo zapažanje dokazuje da najmanje jedna orka lovi sama, što dovodi u pitanje konvencionalno kooperativno lovačko ponašanje poznato u regionu, dodala je ona.

Dr. Sajmon Elven, stručnjak za ekologiju, ponašanje i status zaštite kitova, rekao je da ne treba zaboraviti da su orke pametni, vrhunski predatori. Vrlo brzo uče nove tehnike lova - sami ili od drugih. Zbog toga je praćenje i razumevanje ponašanja važno za njihovo bolje razumevanje.

- Kitovi ubice koji love ajkule verovatno su povezani sa širom dinamikom ekosistema - istakao je Elven, piše LAD Bible.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.