Zavirite u mega zatvor u Južnoj Americi: U ratu sa bandama robijaše čuvaju kao životinje

El Salvador je poslao više od 4.000 bezbednosnih snaga u tri zajednice na periferiji prestonice da iskorene članove bandi, dok se predsednik Najib Bukele priprema da zatraži još jedno produženje vanrednih ovlašćenja za borbu protiv kriminala, prenosi AP.

Bukele je najavio operaciju pred zoru u video-snimku postavljenom na platformi Iks. Vojnici i policija su poslati da opkole gusto naseljene zajednice Popotlan, Vale Verde i La Kampanera izvan San Salvadora, rekao je predsednik.

„Nećemo stati dok ne uhvatimo poslednjeg teroristu koji je ostao“, napisao je Bukele, koristeći frazu koja se obično odnosi na članove bandi koje su optužene za trgovinu drogom, reketiranje i iznudu. „Nećemo dozvoliti da se mali ostaci pregrupišu i oduzmu mir koji je toliko koštao.“

Mega zatvor kao kavez za životinje

Bukele je iskoristio hitna ovlašćenja data nakon porasta nasilja bandi u martu 2022. da vodi sveobuhvatnu ofanzivu protiv moćnih uličnih bandi u zemlji. Više od 72.000 navodnih članova bande ili povezanih lica je zatvoreno u masivne ćelije, koje liče na ogromne životinjske kaveze, bez prava na posete.

Upravnik zatvora kaže da pritvorenici moraju da spavaju na tvrdim podlogama, jer smatraju da bi dušeci mogli da se koriste za skrivanje predmeta. Njihova ishrana se sastoji od jednostavnih obroka koji se ponavljaju svaki dan.

Obuka je inače omogućila obnovu svakodnevnog života u javnim prostorima salvadorskih zajednica koje su se nekada plašile bandi, ali kritičari kažu da su hapšenja izvršena bez odgovarajućeg procesa i da je hiljade nevinih ubijeno u tim naporima.

Ovlašćenja za hitne slučajeve suspenduju neka ustavna prava, kao što je da vam se kaže zašto ste uhapšeni i pristup advokatu.

Mere bezbednosti i dalje su veoma popularne među Salvadorcima, ali međunarodne organizacije za ljudska prava i neke strane vlade su veoma kritične.

Snage bezbednosti su izvele slične operacije u poslednjih godinu i po dana. Oni obično postavljaju kontrolne punktove na ulazima u zajednice, zaustavljaju i ispituju vozače i pretresaju njihova vozila, dok druge snage pretražuju od vrata do vrata.
"La Kampanera" je poznata kao jedno od najnasilnijih područja u zemlji. Tamo živi oko 10.000 ljudi koji su godinama bili pod kontrolom bande "Bario 18".

U decembru 2022. godine, više od 10.000 pripadnika snaga bezbednosti ušlo je u "La Kampaneru" i druge zajednice u opštini Sojapango prikupljajući članove bande.

Izvor: nin.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.