Mislite da je krađa 43.000 ordena iz Palate „Srbija“ bizaran slučaj? Pročitajte ove priče

U Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu pokrenuta je istraga o krađi 43.000 ordena iz Palate "Srbija", ali to nije najveći podvig lopova u Srbiji. Krade se sve, od igle do lokomotive, ali, bukvalno, zabeležen je čak i jedan slučaj kada je policiji ukraden leš.

Još nije jasno kako je bilo moguće da neko iznese 43.000 komada ordenja iz Palate „Srbija“ u kojoj se nalazi i sedište policije, da ta krađa traje godinama, a da je tek sada pokrenut postupak. U pitanju je ogromna količina metala, velike težine, pa prosto zvuči neverovatno da je neko u stanju to da uradi a da ne bude primećen, ali, eto, i to se dešava u Srbiji.

Doduše, to nije prvi put da su zabeležene krađe iz kategorije „Verovali ili ne“.

U februaru ove godine u Crnoj Gori je, po poternici srpskog MUP, uhapšen srpski policajac D. M. (38) osumnjičen da je iz policijske stanice ukrao oružje i municiju.

I to ne bi bilo toliko čudno da su u pitanju dva-tri pištolja i jedna ili dve kutije metaka. Niški policajac se tereti za krađu čak 272 komada oružja.

Pre njega uhapšena su i dvojica njegovih pomagača, jer je trebalo fizički izneti ta 272 pištolja i revolvera, a ako prosečan ima težinu od oko kilograma, to je oko 272 kilograma, što je previše za jedno čoveka, pa makar i policajca. Krađa se odvijala tokom akcije predavanja oružja 2023. godine. Građani su predavali oružje policiji, a policajac ga je krao i preprodavao građanima. Zanimljivo je da su u MUP u celom slučaju ćutali kao zaliveni, dok policajac nije uhapšen u Crnoj Gori.

Ali, ova krađa oružja iz policijske stanice je sitnica u odnosu na krađu koja je otkrivena u septembru 2018. godine. Tada je ustanovljeno da su lopovi iz depoa Železničkog muzeja ukrali celu lokomotovu. Osim jedne lokomotive, za koju se ispostavilo da je najstarija u Srbiji, oštetili su još jednu koju su počeli da „čerupaju“, kao i još nekoliko eksponata. Krađa je bila složena, pa je 15 lopova udarnički radilo devet dana, sekli su i odnosili deo po deo lokomotive.

Lokomotiva je završila u starom gvožđu, ali je šteta mnogo veća nego što je vrednost metala koji je prodat.

U pitanju je najstarija lokomotiva u muzeju, i bila je jedna od najstarijih u ovom delu Evrope, iz 1864. godine. Ta lokomotiva je korišćena i za izgradnju Sueckog kanala, što je pravi kuriozitet. Iako se prvo govorilo o 15 ljudi, uhapšeno je kasnije petoro osumnjičenih protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku. Inače, depo iz koga je ukradena najstarija srpska lokomotiva nalazi se u bivšoj ložionici železnica, koju polako „guta“ Beograd na vodi, tako da se niko nije previše ni potresao zbog pražnjenja depoa muzeja.

U Srbiji se sve krade, kao u narodnoj izreci, od igle do lokomotive.

Lokomotivu su ukrali 2018. godine, a igla i to ne bilo kakva igla, ukradena je 2017. godine, takođe iz muzeja. Naime, u januaru 2017. godine uhapšen je radnik obezbeđenja Muzeja Jugoslavije.

On je u više navrata krao i iznosio vredne eksponate, darove koje je svojevremeno doživotni predsednik tadašnje Jugoslavije, maršal Josip Broz Tito dobijao od stranih državnika. I.M. ukrao je tako broševe i igle za kravate od plemenitih metala ukrašene dragim kamenjem, kovani novac iz rimskog perioda i druge lične stvari Josipa Broza i poklone stranih državnika. Te predmete, koji su kulturno i istorijsko dobro, prodao je u više zlatara u Beogradu i za više od dva miliona dinara.

Deo ukradenih predmeta policija je pronašla i vratila Muzeju.

Jedan od najbizarnijih, ali i najbezobzirnijih slučajeva krađe dogodio se 2010. godine. Tada je iz najužeg centra Beograda, sa Čukur česme, isečena i ukradena bista dečaka koji leži, sa razbijenim krčagom.

Spomenik je rad Simeona Roksandića, podignut je 1931. godine, u znak sećanja na jedan od ključnih događaja u srpskoj istoriji. Davne 1862. godine došlo je do sukoba Beograđana sa vojnicima iz turskog garnizona, kada je obesni turski nizam hteo preko reda da dođe do česme, posvađao se sa srpskim dečakom, šegrtom Savom Petkovićem, oteo mu krčag i razbio mu njime glavu i ubio dete.

Došlo je do nemira, sukoba između srpskih žandara sa jedne i turskih vojnika sa druge strane. Turci su bombardovali Beograd, ali su na kraju Srbi izašli kao pobednici, jer su velike sile naložile da turski vojnici moraju da napuste teritoriju kneževine Srbije i 1867. godine poslednji turski vojnik napušta teritoriju kneževine Srbije. Spomenik ubijenom šegrtu, čija smrt je Srbiji donela potpunu slobodu, prodat je u staro gvožđe.

Policajcima nestao leš

Jedna od najbizarnijih krađa, verovatno u istoriji Srbije, dogodila se u novembru 2011. godine, kada je u policiji u selu Davidovac kod Kladova nestao leš.

Ova neobična priča počela je kada se Bogosav Jovanović (74) nije vratio kući sa stadom koza. Njegova rodbina posumnjala je da mu se nešto desilo i krenuli su u potragu.

Nije im trebalo dugo da pronađu njegovo telo, a vidljivi su bili tragovi povreda. Pozvana je policija, na mesto zločina došao je i istražni sudija, započet je uviđaj. Ali, zbog mraka koji je pao, a policija nije imala odgovarajuća opremu, odlučeno je da se uviđaj nastavi sutra. Pored leša, u patrolnim kolima, ostala su dvojica policajaca da obezbeđuju lice mesta. Hladna novembarska noć primorala je policajce da uključe grejanje u kolima, toplota ih je uspavala…

A onda se dogodio šok.

Bogosava ujutru nije bilo. Njegov sin, koji je bio među ljudima koji su nesrećnog Bogosava pronašli, opisao je kako je izgledala situacija.

„Ujutru su kod mene došla dva inspektora. Rekli su mi: ‘Imamo nešto da vam kažemo’. Mislio sam da su otkrili ko mi je ubio oca, a oni su rekli da mi je otac opet nestao. I opet smo pošli da ga tražimo. Našli smo ga na 150 metara od mesta gde je prvi put ležao. Bio je pokriven granjem“, kazao je sin pokojnog Bogosava, koji se takođe zove Bogosav.

Policija je brzo uhapsila ubicu, ispostavilo se da je to komšija, Aleksandar M. koji je imao dugogodišnji spor sa žrtvom koji je pokušao da reši ubistvom, a to je svađa oko međe.

Izvor: nova.rs

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.