Kako se piše – svo vreme ili sve vreme?

 

Ovo je jedna od onih jezičkih nedoumica koja je i najbolje govornike srpskog jezika naterala da pogreše i govore nepravilno.

Svi smo mi nekada u nekoj svađi ili raspravi želeći da ispadnemo pametniji i bolji govornici od svog protivnika rekli da nas „svo vreme nervira“, na primer, „svojim zluradim insinuacijama“.

Jer, zašto bi rekli „sve vreme“, to govori plebs i svetina i ne može biti pravilno, vreme je srednjeg roda i mora biti „svo“.

E pa, tu postoji jedna začkoljica koja se zove gramatika srpskog jezika.

Pridev i zamenica sav u srednjem rodu glasi sve.

Menja se po zameničkoj promeni: sve-svega-svemu-sve-svim-svemu u jednini i sva-svih-svima-svih-svima-svima u množini.

Ovo „E“ u „sve“ je ostatak iz davnih vremena kad je zamenica sve imala oblik vse. Iza mekog „S“ nije moglo da dođe „O“ nego „E“.

Kad smo metatezom od „VS“ dobili „SV“ nije bilo razloga (glasovnih) da se čuva „E“.

Iako je oblik „svo“ veoma čest u govornom jeziku norma ga ne prihvata.

Izvor: danas.rs

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.