Koliko košta put kolima do Grčke?

Ukoliko se spremate da na letnji odmor krenete kolima, pored cena putarina o kojima smo pisali, kao osnovnu stavku imaćete i cenu goriva. Ono što je već u samom startu poznato, i godinama se ne menja, jeste da ćete najjeftinije proći ukoliko rezervoar punite u Severnoj Makedoniji.

Naime, kako navodi sajt Global Petrol Prices, koji prati cene naftnih derivata širom sveta, litar benzina 1. aprila u Srbiji je koštao 190 dinara, odnosno 1,62 evra, dok je u Makedoniji koštao 85 denara, odnosno 1,38 evra. U Grčkoj će vas benzin koštati 1,94 evra po litru. Ukoliko vozite automobil na dizel, situacija je malo drugačija, pa ćete tako litar u Srbiji platiti 203 dinara, odnosno 1,73 evra, u Makedoniji 76 denara ili 1,23 evra, dok u Grčkoj cena ovog derivata po litru iznosi isto kao na domaćim pumpama - 1,73 evra. Ukoliko se odlučite za put preko Albanije, trebalo bi da znate da litar benzina u ovoj zemlji košta 1,81 evra, dok je litar dizela 1,83 evra.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, objašnjava u razgovoru za Biznis.rs zbog čega se cene goriva razlikuju od zemlje do zemlje, i kako to da je dizel uvek skuplji u Srbiji nego, na primer, u Severnoj Makedoniji.

- Kod dizela i tečnog naftnog gasa imamo jako visoke dodatne troškove, u šta pored akcize spadaju naknade za formiranje obaveznih rezervi, naknada za unapređenje energetske efikasnosti, naknada za markiranje goriva, nakanada za monitoring kvaliteta goriva i onda se na sve te naknade obračunava porez na dodatu vrednost (PDV) - kaže sagovornik.

Na pitanje da li se sada može prognozirati kako će se cene goriva kretati do kraja leta, Mićović kaže - ne! Napominje da oko 80 odsto svih derivata nafte koji se potroše u Srbiji potiče iz uvoza ili se dobija preradom uvozne nafte. On objašnjava i da kod benzina nemamo tako velike namete i da su tu dažbine na nivou proseka.

- Ne možete izolovati Srbiju od uticaja i na tu baznu cenu dosta utiču regionalne i globalne promene. Od 2022. godine nijedna naftna kompanija u našoj zemlji ne određuje cene goriva. Njih određuje država petkom. Uzme u obzir parametre tržišta, promenu kursa dolara, promenu logističkih troškova, ograniči mqloprodajnu maržu i to su maksimalne cene - kaže Tomislav Mićović.

Izvor: direknto.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.