Najmanji „grad“ u Italiji: Mesto za odmor na prelepoj obali koje turisti zaobilaze

U ovom gradiću nema hordi turista ni gužvi čak ni u sezoni. Autentično, slatko, mediteransko – i mirno...

Atrani je mestašce na italijanskoj Amalfijskoj obali za koje većina nikad nije čula. No, samo jedan pogled na njega dovoljan je da se čovek zapita: kako to?

Potpuno netipičan izgled mesta trebalo bi već da bude na naslovnicama i popisima najlepših plaža, ali Atrani se uspešno sakrio u senci poznatijih gradova u okolini kao što su Salerno, Amalfi ili Napulj.

Malo ribarsko selo ima manje od hiljadu stanovnika i lice koje, jednom kad vidite, nikad ne zaboravljate. Nad njim se nadvijaju dve oštre litice, a iznad plaže se nalaze most i pregršt šarenih kućica s malim utvrđenjem na samom rubu, piše Punkufer.hr.

Uske uličice i mala površina uspele su da udome i stanovnike i nekoliko trgova s fontanama, i stare barokne crkvice iz srednjeg veka, i utvrđenje Torre dello Ziro… Zovu ga najmanjim gradom Italije, premda tehnički ne spada u kategoriju grada. No, barem zvuči šarmantno.

A strme litice skrivaju i dvije špilje: jednu zvanu „Masanielova kuća“, prema čoveku koji se ovde navodno skrivao od napuljske vojske, a drugu „Špilja svetaca“ koja čuva stare freske u bizantskom stilu iz 12. veka.

atraniSalvatoreMonetti/Pixabay
Samo mesto ima pomalo šik izgled, što mu daje posebnu dozu atraktivnosti. Istorija ovde seže do samih početaka nove ere, kada su u slavnoj erupciji Vezuva 79. godine uništeni rimski gradovi u blizini.

Uprkos svemu, ovde nema hordi turista ni gužvi čak ni u sezoni. Autentično, slatko, mediteransko – i mirno. Neka tako i ostane, pa ako ga već „bukirate“ za odmor, nemojte nikome reći.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Sibirska aronija (Aronia melanocarpa), u Srbiji je poznata i kao sibirska borovnica. Ceđenjem ovih bobica, dobija se ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.