Psiholog naveo sedam znakova roditeljskog izgaranja

S obzirom na moderan, brz način života koji tera roditelje da rade više zadataka za manje vremena, može se očekivati izgaranje.

Odgajanje dece može biti zahtevno. Zbog toga nije neobično videti umorne roditelje koji osećaju da više ne mogu da se nose sa izazovima roditeljstva.

Prema neurologu dr Puji Agarvalu, izgaranje roditelja je „fizička, mentalna i emocionalna iscrpljenost koju roditelji osećaju usled hroničnog stresa koji nosi roditeljstvo“.

S obzirom na moderan, brz način života koji tera roditelje da rade više zadataka za manje vremena, može se očekivati izgaranje.

Međutim, da bi roditelji potražili neophodnu pomoć, prvo je važno prepoznati simptome roditeljskog izgaranja. Psiholog i edukator roditeljstva, Džejmi Bloč, nedavno je otkrio sedam najčešćih znakova ovog sindroma.

Simptomi roditeljskog izgaranja:

Umor

Promene visokog i niskog nivoa energije

Osećaj zaglavljivanja ili „smrzavanja“: Ovo se može manifestovati u vidu provođenja vremena na društvenim mrežama u slobodno vreme kada postoje druge stvari koje želite da radite

Osećaj beznađa

Osećate umor od saosećanja: teško vam je da saosećate sa drugima, posebno sa članovima porodice.

Promena osećanja: stvari koje su nekada bile opuštajuće sada deluju stresno

Osećaj razdražljivosti

„Iako roditelji koji prolaze kroz ove situacije mogu imati periode odmora, nikada se ne osećaju potpuno odmorni. To dovodi do još veće iscrpljenosti i stresa. Kao rezultat poslednjih nekoliko godina, roditelji doživljavaju porast stresa zbog mnogih zahteva svakodnevni život“, istakao je psiholog u saopštenju.

Izgaranje roditelja je problem koji ne treba zanemariti. Male promene, kao što su briga o sebi, odmor i razgovor sa voljenim osobama, mogu značajno olakšati ove izazove, prenosi Index.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.