Rok uveliko probijen: Šta se dešava sa obećanim produženjem porodiljskog?

Poslednjeg dana 2022. ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić najavila je da će već sredinom ove godine porodiljsko odsustvo biti produženo sa 12 na 15 meseci u slučaju prvog, odnosno na 18 meseci posle rođenja drugog deteta. Ali, sprovođenje te mere još je na čekanju. Zbog čega pitali smo resorno mininstarstvo, koje, kao po običaju, ćuti.

Da bi mogla da se, koji mesec više, potpuno posveti jedanaestomesečnoj bebi koja ima problem sa disanjem, Jelena Todorović je morala da produži porodiljsko odsustvo. I da ispuni komplikovanu proceduru.

„U momentu kada mi je dete bilo najranjivije ja sam trčala po gradu, završavala papirologiju, skupljala papire, a na kraju i otišla na tu komisiju“, kaže Todorović.

BabyMed - Medicinska kozmetika za bebe i malu decu sa 5 proizvoda za negu osetljive kožu beba


 

A ne bi morala. Da je mera produženja porodiljskog odsustva, čije je sprovođenje najavljeno za sredinu godine, implementirana.

„Nakon rođenja prvog deteta, znači produženje sa 12 na 15 meseci, a kada je u pitanju drugo dete sa 15 na 18 meseci“, najavila je Darija Kisić.

Uprkos omašci koju je ministarka napravila – jer i u slučaju drugog deteta mame ili tate u Srbiji imaju pravo na porodiljsko, odnosno odsustvo radi nege deteta u trajanju od 12 meseci – vest je dočekana s odobravanjem. Ostalo je, međutim, razočaranje.

„Ta tri meseca bi i meni lično mnogo više značila zato što sam strahovala ako se vratim da li ću da izgubim posao, da li neću, kako će biti stanje, da li će komisija prihvatiti, šta ako se vratim na posao, a nemam koga da ostavim sa detetom“, kaže Todorović.

U ovim strahovima Jelena nije usamljena. Udruženju Centar za mame od roditelja svakodnevno pristižu pitanja: šta se događa sa obećanim produženjem odsustva?

„Rešenje ovog problema bi bilo značajno za roditelje koji danas razbijaju glavu šta će raditi sa detetom ako mora mama da se vrati sa porodiljskog u maju, a upis je tek u septembru… ili u januaru, a upis je tek u septembru. Nemaju svi bake i deke, nemaju svi novca da plate neku vrstu privatnog čuvanja da bi se taj period popunio“, ističe Jovana Ružičić.

U februaru, dva meseca nakon što je mera najavljena, pitali smo nadležno ministarstvo: Da li će i kada izmene zakona koje će omogućiti njeno sprovođenje biti usvojene?

Odgovor smo dobili – sasvim kratak. „Radna grupa razmatra sve predloge i sugestije“. Isto pitanje ponovili smo sada, kada je rok za njeno sprovođenje uveliko probijen. Odgovor nismo dobili.

On se, ipak, naslućuje. Skupština će se, zbog predstojećih izbora, raspustiti do kraja oktobra, najkasnije prvih dana novembra. Zbog toga će, sasvim izvesno, produženje porodiljskog odsustva sačekati novi saziv.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.