Najpopularnije muško i žensko ime prošle godine u Srbiji: Jedno znači mudrost, a drugo svetlost

Objavljena lista najpopularnijih imena u prošloj godini – Sofija i Luka pobednici.

U Srbiji se u 2022. godini devojčicama najčešće davalo ime Sofija, dok je najviše dečaka dobilo ime Luka, pokazuje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku.

Pored imena Sofija, najčešća imena za devojčice u prethodnoj godini bila su i: Dunja, Mila, Teodora, Sara, Una, Nađa, Milica, Helena i Maša.

Dečacima su se, pored imena Luka, najčešće davala imena: Lazar, Vasilije, Bogdan, Vuk, Stefan, Aleksa, Vukan, Mihajlo, Pavle.

BabyMed - Medicinska kozmetika za bebe i malu decu sa 5 proizvoda za negu osetljive kožu beba


 

Značenje imena Sofija

Sofija je žensko ime grčkog porekla. Potiče od grčke reči Σοφία (Sophía), što znači „mudrost“, „znanje“, „veština“. Naziv filozofija ima isti koren reči. U Ohridu se nalazi crkva Svete Sofije, za koju se pretpostavlja da je nastala u 10. veku, što govori i o starosti ovog imena.Ime se koristi u Srbiji, Hrvatskoj, Litvaniji i Letoniji.

Značenje imena Luka

Luka je muško ime grčkog porekla. Potiče od grčke reči „luks“ što znači „svetlost, svetleći“. Ovim imenom se često označavao žitelj Lucanije, oblasti u Italiji. Ime Luka je u kategorij najstarijih i najpopularnijih imena u svetu. Na Balkanu, u Austriji i Nemačkoj je veoma često poslednjih 10 godina. Ali ne nosie ga samo ljudi. Samo u Bosni i Hercegovini postoji šest sela koja nose naziv Luka. Sličan je slučaj i sa Hrvatskom i Srbijom. U nazivima mesta, sela još ga pronalazimo u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj. U Kongu postoji čak i rijeka Luka.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.