Ribice za akvarijum: Koje vrste da odaberete i kako da brinete o njima?

Svake godine hiljade ljudi odluče se za svoj životni prostor ulepšaju akvarijumom. Sa njima ne samo da imate priliku da izbliza posmatrate drugi svet, već i da ga kreirate. Ipak, za to su vam potrebna neka znanja i malo truda.

Šta vam sve treba za akvarijum?

Akvarijum je relativno lako održavati, ali potrebno je da znate nekoliko stvari.

U rekama, jezerima i okeanima voda se čisti i filtrira prirodnim putem. U akvarijumu je druga priča. Da bi voda iz akvarijuma bila čista i zdrava, moraćete da se potrudite. To, između ostalog, znači da vodite računa da ne prenatrpate akvarijum ili ne hranite previše ribu, da redovno menjate deo vode, čistite sloj šljunka i obezbeđujete odgovarajuću filtraciju. Za sve to potrebno je oko 30 minuta vremena nedeljno i odgovarajuća oprema.

Pored vašeg akvarijuma, filtera i osvetljenja, evo liste onoga što vam je potrebno za početak:

Šljunak: Obložen ili prethodno opran je idealan.

Dekoracije: Samo one namenjene za akvarijume (žive ili veštačke biljke i ukrasi).

Regenerator za vodu: Dehloriše vodu iz slavine da bi je učinio bezbednom za ribe.

Mreža: Za prenošenje ribe.

Mašina za pranje šljunka: Za zamenu vode i čišćenje.

Hrana za ribu: Konsultujte prodavce za preporuku.

Šta uzeti u obzir prilikom izbora ribica za akvarijum?

Pre nego postavite novi akvarijum, prvo istražite i odlučite koju vrstu ribe želite da imate u njemu. Postoji više od 25.000 identifikovanih vrsta riba od kojih je više od 3.000 dostupno akvaristima. Da biste suzili listu poželjnih riba, morate razmotriti sva sledeća pitanja o potencijalnim kandidatima, savetuje LiveAquaria:

  • Koliko će riba da poraste?
  • Ako riba postane velika, da li će napadati manje ribe u akvarijumu?
  • Da li je riba premala da bi se uklopila sa drugim ribicama u akvarijumu?
  • Da li je riba teritorijalna i da li će joj biti potreban veliki sopstveni prostor?
  • Da li jede drugu ribu (mnoge tropske ribe jedu)?
  • Da li gricka peraja drugih riba?
  • Da li je agresivna – ili previše stidljiva i nervozna da bi živela sa nekim drugim vrstama?
  • Da li jede žive biljke?
  • Da li kopa po dnu akvarijuma?
  • Kakva je voda potrebna (pH, tvrdoća, temperatura itd.)?
  • Da li je dostupna tamo gde živite?
  • Koliko košta?
  • Da li je odgajana u domaćinstvu ili je uhvaćena?
  • Da li ova riba mora da živi u grupama ili više voli da živi sama?

Vrste ribica koje se preporučuju početnicima

Zlatna ribica
Postoji mnogo varijanti zlatnih ribica, ali početnici bi trebalo da počnu sa zlatnim ribicama dugog tela, uključujući sorte kometa, sarasa i šubunkin.

Borac
Budući da su tropske ribe, borce treba držati na 26 do 28 stepeni Celzijusa, a što je veća zapremina vode, grejač lakše održava konstantnu temperaturu.

Neonke
Možda izgledaju sitno, ali jato ovih ribica jarkih boja može izgledati sjajno u akvarijumu.

Moli
Veoma jednostavne ribe za negu i dolaze u mnogo varijanti i boja. Mnogi vlasnici moli ribica počinju sa samo jednom ili dve ribe, a nekoliko nedelja kasnije, imaju pun akvarijum – jer riba koju su prvu uzeli ima 50 posto šanse da bude trudna ženka.

Zebrice
Slatke, sićušne ribe su karakteristične po svojim horizontalnim crno-belim prugama nalik zebri duž tela. Još jedna riba koja voli da pliva u jatu, zebra je odlična riba za početnike.

Razbora Harlekin
Postoji nekoliko vrsta rasbora koje se često drže u akvarijumima, ali jedna od najlakših je harlekin raspbora. Ova lepa riba ima ružičasto-bež telo, narandžasta peraja i istaknutu crnu trouglastu oznaku na repu. Harlekin rasboras su mirne ribe koje se odlično snalaze u akvarijumu u zajednici, sve dok ih držite sa drugim ribama iste veličine.

Čistači
Još jedna odlična riba za početnike je porodica Coridoras. Iako postoji mnogo vrsta unutar ove grupe, neke od najlakših su panda cori, bronzani kori i albino kori, koji svoje vreme provode mirno čisteći po podlozi u potrazi za sitnim komadićima hrane.

Barbus Titeja
Poreklom sa Šri Lanke, ova ribica nosi karakterističnu crvenu boju – jarku kod mužijaka, nešto tamniju kod ženki. Ove ribe u početku mogu biti stidljive, ali kada se zagreju za novo okruženje, one su aktivne ribe koje se non-stop vrte i vole da plivaju u biljkama ili drugim ukrasima akvarijuma.

Gupike
Gupike su jedan od najpopularnijih izbora početnika i nije ni čudo. Veoma su lake za negu, lako se razmnožavaju, dolaze u širokom spektru lepih boja i dobro se slažu sa drugim ribama slične veličine i temperamenta. Samo dajte svojim gupijima dosta mesta za skrivanje u rezervoaru.

Gavčica
Miroljubiva riba sve dok se drži sa najmanje pet drugih svoje vrste i u akvarijumu sa drugim ribama slične veličine i temperamenta. Srebrnkaste ribice imaju različite stepene crvene ili ružičaste boje po telu, a mužjaci su generalno šareniji od ženki.

Koje ribice su pogodne za mali i akvarijum bez pumpe?

Neke ribice su manje zahtevne od drugih i mogu bez problema da žive bez filtera u akvarijumu. Ribe kojima nije potreban filter su obično one koje mogu da žive i u slatkoj i u slanoj vodi, jer imaju takozvani riblji ili vazdušni mehur koji im omogućava da kontrolišu svoju plovnost.

Na prvom mestu su zlatne ribice, koje su izuzetno otporna stvorenja. Međutim, bez obzira koju vrstu zlatne ribice odaberete, imajte na umu da će kako rastu tražiti veći akvarijum.

Dalje na listi vrsta koje mogu da žive bez filtera su borac, zebrica, neonka, gupika i neki čistači.

Postavljanje akvarijuma – korak po korak

Prvo evo nekoliko saveta kako ne biste upropastili sve i pre nego što ste postavili akvarijum: Nikada ne pokušavajte da pomerite pun ili delimično pun akvarijum. Nikada ne podižite akvarijum mokrim rukama. Nikada ne pokušavajte da podignete akvarijum hvatanjem za gornje ivice ili okvir, već ga uvek podižite držeći ga odozdo, podržavajući dno sve vreme.

Izaberite pravo mesto za akvarijum

Postavite akvarijum na mesto koje može da izdrži njegovu ukupnu težinu, na ravnu površinu i blizu električne utičnice. Nikada ne postavljajte akvarijum blizu izvora toplote ili klima uređaja. Takođe, nikada ga ne izlažite direktnoj sunčevoj svetlosti.

Dodavanje šljunka

Obavezno dobro isperite šljunak (voda treba da iscuri bistra) pre dodavanja u akvarijum, a ako niste sigurni koliko vam kilograma treba – neki se koriste sledećom formulom: DxŠ/150. D je dužina dna u cm, Š je širina.

Punjenje akvarijuma

Uvek punite svoj akvarijum vodom na sobnoj temperaturi, jer hladna voda stvara kondenzaciju. I uvek tretirajte vodu dehlorinatorom pre nego što je dodate u svoj akvarijum. Nemojte dodavati običnu, neobrađenu vodu iz slavine – može ubiti ribice.

Saveti za izbor biljaka, dekoracija i opreme za akvarijum

Kada se akvarijum napuni do pola, možete dodati vodene biljke (žive ili veštačke) i/ili ukrasne stene ili ukrase. Pre dodavanja bilo koje od ovih stvari, obavezno ih dobro isperite.

Kada postavljate biljke, dobra je ideja da locirate veće na zadnjem delu rezervoara, a manje na prednjem delu. Ovo osigurava otvoreni prostor za plivanje za vaše ribe.

Za održavanje temperature vode u vašem akvarijumu može se koristiti grejač. Većina tropskih riba zahteva konstantnu temperaturu vode između 24° i 26° C. Zlatne ribice i neke druge vrste su izuzetak od pravila i mogu da funkcionišu bez grejača.

Osvetljenje ističe prirodne boje vaše ribe i neophodno je za rast živih biljaka. Na raspolaganju je mnogo različitih vrsta akvarijumskih svetiljki.

Poklopac ili poklopac za akvarijum je uvek dobra ideja jer pomaže u zadržavanju riba unutra i štiti od zagađivača iz vazduha.

Da biste izbegli prekomerni rast algi, ograničite osvetljenje vašeg akvarijuma na 7 do 10 sati dnevno. Relativno je lako priključiti rasvetno telo u standardni tajmer.

Pre nego što uključite grejač ili bilo koju drugu električnu opremu, posebno pazite da pročitate sve napisane mere predostrožnosti u uputstvu.

Nega ribica i čišćenje akvarijuma

Za početak u akvarijum pustite samo nekoliko ribica, pa ih postepeno dodajte još u narednih četiri do šest nedelja. Birajte samo ribice koje deluju aktivno i zdravo i vodite računa da ne pretrpate akvarijum.

Uverite se da voda u koju vaša riba ulazi ima približno istu temperaturu kao i voda iz koje izlazi. Da biste izjednačili dve temperature, plastičnu kesu sa vodom i ribicom držite u rezervoaru oko 15 minuta, a onda u intervalima od pet minuta, dodajte u kesu malu količinu akvarijumske vode.

Na kraju, posle još 15 minuta, mrežicom unesite ribicu u akvarijum. Nemojte dodavati vodu iz kese u akvarijum.

Hranite svoje ribe dva puta dnevno – samo ono što će pojesti za oko pet minuta. U suprotnom ćete morati češće da čistite akvarijum.

Pravilno održavan filter za akvarijum znači čistiju vodu i zdraviju ribu.

Moraćete da zamenite kertridž filtera i izvršite promenu vode od 25 procenata svake dve do četiri nedelje. Takođe morate temeljno usisati šljunak da biste uklonili nakupljanje otpada. Najlakši i najefikasniji način da se izvrši i zamena vode i čišćenje šljunka je standardni usisivač za šljunak sa sifonom.

Voda koja izgleda zamućena, žućkasta ili lošeg mirisa govori vam da je potrebno odmah promeniti vodu iz akvarijuma i novi filter uložak. Ako problem i dalje postoji, to može biti zato što imate previše ribe – ili zato što ih previše hranite.

Kada menjate vodu u akvarijumu, obavezno je prvo tretirajte. Većina vode iz slavine sadrži hlor ili hloramine, a dodavanje neobrađene vode iz slavine u vaš akvarijum može ozbiljno naštetiti vašoj ribi. Obavezno proverite kod svog prodavca dehlorinator vode koji najbolje funkcioniše sa lokalnom vodom iz slavine, savetuje Marineland.

Uvek zamenite staru vodu novom vodom približno iste temperature da ne biste šokirali ribu.

Odvojite asortiman kanti, sunđera i peškira koji će se koristiti samo sa vašim akvarijumom. Ovo će pomoći da se spreči unošenje štetnih zagađivača u sistem. I uvek isključite električnu opremu pre obavljanja bilo kakvog održavanja akvarijuma.

Zašto je dobro imati ribicu čistača?

Ribice iz roda Corydoras poznate kao “čistači” su zanimljivi, ali i korisni stanari svakog akvarijuma upravo zbog tog čišćenja. Generalno, oni su miroljubive ribice koje provode svoje vreme tražeći sitne komadiće hrane na dnu. Zovu ih i muljaši, jer „prekopavaju“ dno akvarijuma. U svakom slučaju, relativno lako se održavaju i mogu biti dobar izbor za početnike.

Koliko dugo ribice mogu da prežive bez hrane?
Ribe su relativno jednostavne za negu u poređenju sa mačkama i psima, ali to ne znači da ih treba ostaviti bez hrane na duži vremenski period.

Većina ribica će se dobro snaći bez hrane tri do pet dana.

U zavisnosti od nekoliko faktora, kao što je veličina akvarijuma, koliko riba posedujete i koju vrstu ribe imate, možda ćete moći da ostavite svoju ribu bez hrane i do sedam dana. Međutim, to se ne preporučuje jer može biti opasno za njih.

Iako možete da ih testirate da vidite kako će se vaše ribe držati bez hrane u određenim vremenskim intervalima, obično je najbolje da unajmite nekog da se pobrine za njih u vašem odsustvu ili da koristite automatsku hranilicu ili blok za hranu kada planirate da ih ostavite duže od pet dana.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.