Ovo je mučno i za pročitati: Kraj sezone lova u Španiji znači jedno: Lovci se oslobađaju pasa... Strada ih oko 100 hiljada.

Volonteri se ovog dana spremaju za odlazak u azil, gde će im biti potrebna pomoć u hvatanju uplašenih pasa rase Španski hrt ili Galga po njivama i na putevima.

Udruženje Pomozimo hrtovima Hrvatska saopštilo je da je 1. februar bio bolan dan za njih, ali i za brojna druga udruženja koja brinu o psima ove rase. Reč je, objasnili su, o danu kojim se završava sezona lova u Španiji. Tada lovci, vlasnici ovih pasa, drže samo mužjaka i ženku za priplod, a ostale (kojih je obično 13 pasa, jer lovci imaju u proseku 12) se zbrinjavaju.

– Iako mogu besplatno da ostave svoje galge u azilima, bez ikakvih pitanja, mnogi ljudi i dalje prate horor mitove da što više galga strada tokom smrti, to će sledeća sezona lova biti bolja. Zato će većina njih završiti obešena tako da im samo vrhovi šapa dodiruju zemlju, bačeni u bunare, pušteni da lutaju putevima i na kraju gladuju ili pod točkovima automobila ili vezani za šine, sve u ime dobre lovne sezone – objasnili su iz udruženja.

Procenjuje se da će u narednim danima živote izgubiti više od 100.000 lovačkih pasa: oko 70.000 galga, 30.000 ptičara...

- Pitate se kako je to moguće? Posle velike pravne bitke, lovačkim psima su priznata prava da bi ponovo bila oduzeta i oni sada nemaju status živog bića već privatnu svojinu i oruđe za lov. Zato pomažemo koliko možemo, a volonteri se ovog dana već spremaju za odlazak u azil, gde će im trebati pomoć u hvatanju uplašenih galga po poljima i putevima, spasavanju povređenih i saniranju rana, a mi o prenatrpanim boksovima u azilu ne treba ni da pričam jer pucaju po šavovima i kada ne u ovom delu godine - piše jutarnji.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.