Kakva je rasa američki staford i kome se ne preporučuje da ga drži?

NAKON tragedije u Zadru (Hrvatska), gde je američki stafordski bul terijer u njenom stanu nasmrt ugrizao 82-godišnju ženu, pokrenuta je rasprava o ovoj rasi. Evo karakteristika američkog Staforda.

Američki staford je rasa snažne i mišićave građe. Odrasli mužjaci dostižu visinu od 45 do 48 centimetara, a ženke 43 do 45 centimetara. Teški su između 25 i 30 kilograma. Rasa je poznata po svom dobrom zdravlju i izdržljivosti, sa mogućim problemima u vezi sa očima, kukovima i srcem. Njihov životni vek je od 12 do 16 godina.
AD

Zaštitna prema deci, ali ponekad netolerantna prema drugim psima

Karakteristično je da je Amerikanac Staford hrabar, inteligentan i izuzetno odan svom vlasniku. On je zaštitnički nastrojen prema deci, ali može biti netolerantan prema drugim psima ako nisu pravilno socijalizovani. Rasa je energična i zahteva mnogo aktivnosti i igre. Upravo zbog svoje uravnotežene prirode, pokazali su se kao dobri terapijski psi.

Što se tiče opasnosti rase, ističe se da nisu opasni sami psi, već način na koji su odgajani i socijalizovani. Pravilna socijalizacija i obuka su ključni za razvoj pozitivnih osobina ove rase. Neodgovorno vlasništvo i nedostatak pravilnog vaspitanja mogu dovesti do problema u ponašanju.

Idealan vlasnik Staforda je iskusan, dosledan i strpljiv

Američki staford se ne preporučuje onima koji prvi put dobijaju psa. Idealni vlasnici su iskusni, dosledni i strpljivi, sa jasnim razumevanjem potreba rase. Važno je obezbediti im bezbedno i stimulativno okruženje, puno aktivnosti i mentalnu stimulaciju.

U nekim zemljama, američki staford je klasifikovan kao opasna rasa i podleže posebnim zakonima ili je čak zabranjen. Međutim, mnogi stručnjaci i ljubitelji pasa ističu da je problem više u neodgovornom vlasništvu nego u samoj prirodi rase.

Na globalnom nivou, osim američkog staforda, neke od rasa koje se često označavaju kao opasne su američki pit bul terijer, rotvajler, nemački ovčar, bulmastif, buldog i sibirski haski. Ove rase su često povezane sa većim brojem napada na ljude, a neke od njih imaju jak ugriz koji može izazvati ozbiljne posledice.​​​

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.