utorak, 23 novembar 2021 07:00

Završen prvi Festival profesionalnih pozorišta „Publikum“ u Kuli

Ovogodišnji prvi Festival profesionalnih pozorišta „Publikum“ u Kuli je završen. Velika posećenost je zabeležena na svim odigranim predstavama, a utisci publike su odlični, čemu u prilog govore i dugi aplauzi upućeni pozorišnim ansamblima.

Prve večeri Festivala publici se predstavilo Narodno pozorište iz Kikinde, koje je svojom predstavom „Smrt čoveka na balkanu“ osvojilo njenu veliku naklonost. Ova komedija, koja se zasniva na tragičnoj smrti poznatog kompozitora, kao i odnosom društva prema umrlome, u prvom redu predstavljenog kroz prizmu komšija, pogrebne službe, policije i lekara koji dolaze na uviđaj, daje kritiku društva prema čoveku. Kroz scene u kojima se banalizuje smrt, do scena u kome se na komičan način ističu nedostatak empatije, samoljublje i koristoljublje pojedinaca, koji pokušavaju da otuđe svojinu umrlog, ova predstava je dobro primljena kod kulske publike, te je ocenjena sa visokom ocenom 4,56.

Nešto slabije ocenjene su predstave odigrane druge večeri, pod nazivom „Ćelava pevačica“ Narodnog pozorišta Sombor, kao i četvrte večeri pod nazivom „Zla žena“ Narodnog pozorišta Subotica, što se može pripisati težini komada, ali i naklonosti publike ka delima jasnijih sadržaja.

Za ovogodišnjeg pobednika Festivala „Publikum“ izabrana je predstava „Autobiografija“ Branislava Nušića, u režiji Predraga Štrbca, koje izvodi Narodno pozorište Novi Sad. Sledeći jasne postavke autobiografije koju je napisao Branislav Nušić, briljirajući i stvarajući komične trenutke nad delovima piščevog života, režiser ovog komada vešto uvezuje bivše sa sadašnjim, koketirajući sa akutelnostima. Tako se u jednom trenutku stvarnost prelama na publiku, odvodeći je u prošlost, stvarajući iluziju prepoznatljivosti određenih postupaka aktera kroz sadašnjost. No, iako je ovo delo Branislava Nušića publici dobro poznato, reakcije su bile pozitivne i data mu je visoka ocena 4,80. Takođe, pobedničkoj predstavi dodeljena je nagrada u vidu zlatne Kule, sa željom da ovaj početak označi dugu tradiciju ove manifestacije.

Festival Publikum je nastao kao ideja direktora Kulturnog centra Kula, Kamenka Bertića, uz punu podršku opštine Kula.

izvor:025info.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.