četvrtak, 25 novembar 2021 06:17

Nova pomoć države: 300.000 dinara za prvorođeno dete, do 20.000 evra za kupovinu stana

Od 1. januara naredne godine, za svako prvorođeno dete, država će umesto dosadšnjih 100.000,00 dinara, uplaćivati 300.000,00 dinara, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju iz Predsedništva danas. Nove demografske mere biće dodatno podsticajne, kako bi se uvećala stopa nataliteta i kako bi mladi bračni parovi lakše donosili odluke o zasnivanju porodice.

“Ne mislimo da će taj novac rešiti sve probleme, ali će biti kombinovan sa mnogo drugih mera. Za drugo dete je 3 puta 10.000 mesečno, za treće 12.000 i za četvrto 18.000 mesečno”, naveo je Vučić i dodao da će posebna briga biti vođena o drugom detetu, te da će u narednih 15 dana javnost će biti obaveštena i o tim merama.

“Ovo za prvo dete nam je bila brza mera, naročito za siromašnije građane, one koji pripadaju nižoj srednjoj klasi, da im to bude jedna podsticajna mera. Kada dobijete prvo dete, onda je najteže, ali deo tih stvari ostane i za drugo i , nadamo se, treće dete. Prva mera je 100.000 dinara od države. Neki drugi gradovi isplaćuju po 100, 150.000 dinara”, rekao je predsednik Srbije.

On je rekao i da će se nastojati da se u ovom pravcu motivišu i mlađe generacije-studenti, da ne beže od rađanja dece: “Za studente odmah donosimo meru, da ukoliko devojka ili žena rodi dete, da za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako za muškarca koji je student, a do 26. godine ako završe onda se računa kao da su u roku, a za studente medicine do 28. godine”.

Takođe, nove mere su obuhvatile i rešavanje stambenog pitanja, koje će se vezivati za majku.

“Mi ćemo u narednih nekoliko nedelja završiti taj posao u Narodnoj skupštini. Najvažnija mera o kojoj razgovaramo, i to ćemo vezivati za majku, jesu stanovi i učešće koje će država dati za mlade bračne parove, i svojina će ići na majku. Razmišljamo da damo, u zavisnosti od toga koliki je stan i gde se kupuje, između 10. i 20.000 evra direktno poklona, da bismo motivisali mlade ljude da izađu iz roditeljskih stanova ranije”, rekao je Vučić, ali i naglasio da neće moći da bude varanja, jer će roditelji morati da ulože i svoj novac.

“Da bismo sprečili različite vrste zloupotreba, kroz fiktivni brak i sve drugo, svojinu ćemo vezivati za majku. One mere koje smo doneli su ove dve 300.000 od države direktno, i drugi je ovo za studente, to verovatno mora i kroz zakon o Univerzitetu. To ćemo uraditi u narednih mesec dana”, rekao je Vučić.

izvor:025info.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.