sreda, 24 novembar 2021 07:06

Međunarodni sajam “Snaga prirode” otvoren u Beogradu – Tri sajma pod istim krovom

Na Beogradskom sajmu je otvorena međunarodna sajamska manifestacija Snaga prirode koja objedinjuje 16. Međunarodni sajam energetike, 17. Međunarodni sajam zaštite životne sredine “EcoFair” i Međunarodni sajam prevencije u vanrednim situacijama.

Zajedničku manifestaciju otvorile su ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i pomoćnica ministra zaštite životne sredine Sandra Dokić.

– Ovaj sajam je značajan zato što u doba pandemije nastojimo da učinomo sve što možemo da zaštitimo prirodu, da osiguramo energetsku bezbednost, da povežemo privatni i državnio sektor i da tako napravimo veliki korak koji nas čeka učešće Srbije u zelenoj tranziciji kao predvodnika u tom procesu u region – istakla je ministarka Mihajlović.

Dodala je da su sve kompanije državne i privatne koje su prisutne na sajmu energetike raspoložene da se napravi dogovor o tome kako da naše investicije u energetici počnu što pre, kako bismo u godinama pred nama obezbedili dovoljno energije i energenata ali na održiv, “zeleni” način.

Ministrarka Mihajlović je podsetila da je u toku izrada strateških dikumenata o klimi i energetici koji treba da odrede da li ćemo do 2050. godine proizvoditi energiju na održiv načcin, da li ćemo imati dovoljno gasa i da ima zdraviju životnu sredinu.

Programsku okosnicu sajma čine proizvodnja i eksploatacija, obogaćivanje, distribucija, transport, skladištenje ili neposredno korišćenje i postojećih i potencijalnih prirodnih resursa i izvora energije.

Sajam afirmiše i naučno-istraživački rad, pametne tehnologije, uštedu energije, energetsku efikasnost, obrazovnu podršku kao i sve druge oblasti koje su deo energetskog temelja i pokretač celokupnog privrednog i javnog života Srbije i regiona.

Otvarajući 17. sajam EcoFair, pomoćnik ministarke Sandra Dokić navela je da su za Ministarstvo zaštite životne sredine primarne oblasti smanjenja zagađenja vazduha, izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda kaol i kanalizacione mreže i izgradnja savremenih regionalnih reciklažnih centara i rešavanje višedecenijskog problema istorijskog otpada.

– Zeleni projekti koje sprovodimo su u potpunosti u sklađeni sa ciljem kome je Srbija potpuno posvećena, a to je zelena agenda za zapadni Balkan – rekla je Dokićeva.

Ona je sitakla da je u toku izrada plana cirkularne ekonomije kako bi se stvorili uslovi da se što pre pređe na tu vrstu poslovanja koja će omogućiti da se resursi i energija efikasno koriste kako bi se postigao održiv razvoj zemlje.

Ministarka Kisić Tepavčević navela je da živimo u vreme kada je prevencija ključna reč.

– To je reč koja je osnova napretka. Prevencija bolesti, nasilja, kao i preduzimanje svih mera i aktivnosti koje su usmerena na prevenciju povređivanja na radu profesionalnih bolesti – izjavila je ministarka Kisić Tepavčević.

Navela je da će i novi Zakon o radu staviti akcenat na tu temu, kako bi se dobili najsavremeniji standardi u ovoj oblasti. Tri sajma pod zajedničkiim nazivom Snaga prirode biće otvorena u Hali 2 Beogradskog sajma do 25. novembra.

izvor:025info.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.