nedelja, 14 april 2024 05:51

Preti nam invazija osa, stršljenova i komaraca

Ukoliko leto bude izuzetno toplo, kao što najavljuju meteorolozi, u Srbiji bi moglo da dođe do porasta populacije osa, ali i drugih insekata, kažu za Blic u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Doktor Ivan Aleksic iz Zavoda za biocide kaže da najavljeno toplo leto može da odgovara većini insekatskih vrsta, ali da će tek u narednom periodu videti koja će vrste imati povećanu brojnost u odnosu na normalne godine.

- Ako leto bude izuzetno toplo, kao što nadležne službe prognoziraju, moglo bi doći do porasta populacija osa i kod nas. Brojnost neke insekatske vrste zavisi od niza faktora. To su temperatura, vlaga, dostupnosti i raspoloživosti hrane, skloništa... Sa druge strane, većini insekata i ne odgovaraju jako visoke temperature. s obzirom na to da svaka vrsta ima svoj temperaturni opseg za normalno funkcionisanje - kaže dr Aleksić za Blic.

Ose i stršljeni najbrojniji u drugoj polovini leta

Kada je reč o osama, čiju povećanu brojnost očekuju i nemački stručnjaci, koji na to upozoravaju kako je preneo tamošnji Bild, njihova dominacija se očekuje u Srbiji u drugoj polovini leta.

- Najavljeno toplo leto će odgovarati većini insekatskih vrsta, pa ćemo u narednom periodu videti koja će vrste imati povećanu brojnost u odnosu na normalne godine. S obzirom na to da aktivnost svih insekata zavisi od temperature, viša temperature će pogodovati bržem razviću i povećanoj aktivnosti većini insekata. Ako bude i padavina, to će naročito pogodovati pojavi većeg broja komaraca ovog leta. Ose će se svakako pojaviti kao i svake godine početkom proleća, ali njihova veća brojnost, kao i stršljena, se očekuje u drugoj polovini leta kada su njihova društva najbrojnija - objašnjava sagovornik.

Prema njegovim rečima, sa prvim toplim prolećnim danima matice osica, koje jedine preživljavaju tokom zimskih meseci, počinju da grade nov osinjak - koloniju.

- Brojnost u svakoj koloniji postepeno raste da bi sredinom i krajem leta dostigla najveću brojnost, kada počinje i njihovo parenje - kaže dr Aleksić.

Sklanjajte voće sa otvorenog prostora

Iako blizina osa nikome nije prijatna, dr Aleksić podseća i na njenu korisnu stranu. Međutim, savetuje i šta bi trebalo preduzeti da bismo izbegli prisustvo osa, koliko god je to moguće.

- Većina vrsta osa su mesojedi i hrane se mnogim insektima te su sa te strane korisne. Ose se, takođe, hrane voćnim sokovima koje voće ispušta, i biće tokom leta privučene plodovima voća, čak i ako je ono u fazi truljenja. Zbog toga treba voće u stanu sklanjati sa otvorenog prostora ili poklapati posude u kojima stoji. Takođe, ambalažu različitih sokova i slatkih pića treba zatvarati. Kada pijete piće iz konzerve, moguće je da se neka osica zavukla unutra, pa treba jako paziti da vas ne ubode u usnu ili jezik, što može biti izuzetno opasno - kazao je dr Aleksić.

Trenutna opasnost su krpelji

Inače, trenutna opasnost iz prirode su krpelji, a kako je rečeno Zavodu za biocide, u Beogradu i okolini gotovo da nema izletišta na kojem nema oviih krvopija koji su zaraženi i prenose Lajmsku bolest, a i njihova brojnost je dostigla maksimum mnogo ranije u odnosu na prethodne godine.

Zaraženost krpelja varira uz godine u godinu i zavisi i od broja analiziranih jedinki. Taj procenat se, kako objašnjavaju u Zavodu za Blic, kreće od 15 do 35 odsto, tako da je praktično svaki treći krpelj potencijalni prenosilac Lajmske bolesti.

Napomenimo i to, meteorolozi očekuju leto za mnogo tropskih dana.

- Prerano je i možda previše senzacionalistički govoriti o 50°C, s obzirom na to da to nije maksimalna temperatura, apsolutni rekord je iz 2007. godine za Srbiju i to je izmereno 44,9°C. Ono što se sa ove distance može reći o letu jeste da očekujemo negde između 35 i 50 tropskih dana, to su oni dani sa maksimalnom temperaturom preko 30°C. Generalno celo leto bi neku srednju temperaturu imalo i do 2°C višu u odnosu na prosek, ali sa druge strane ocenjuje se da će padavine biti u prosečnoj vrednosti - rekao je meteorolog RHMZ-a Goran Mihajlović.

Izvor. direktno.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnoge poznate ličnosti imali su uspešne karijere, ali su se zbog nekih životnih nedaća povukli iz javnosti i započeli po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.