ponedeljak, 08 april 2024 05:14

Novi detalji nasilja u školi u kojoj je pretučen učenik 6. razreda: Majka tvrdi da su joj povređenog sina maltretirali razredni i nastavnica geografije

stogodišnji dečak Nikola Mijović, učenik šestog razreda, pretučen je u Osnovnoj školi "Nadežda Petrović" u Velikoj Plani 28. marta ove godine. Nikolu je pretukao drug u školskom toaletu, nakon čega mu je konstatovan blaži potres mozga i lake telesne povrede. Međutim, kako za Nova.rs tvrdi Ivana Mijović, majka deteta, njenog povređenog sina su razredni i nastavnica geografije psihički zlostavljali, zbog čega dete ima i dodatne vidljive posledice.

Kako je dečakova majka u prvoj izjavi za naš portal govorila, da je njen sin pretučen saznala je slučajno, kada je došla po njega u školu.

„Ja sam tog dana, 28. marta, vodila mlađe dete kod lekara, i sasvim slučajno pogledam na sat i pomislim, hajde da sačekam i Nikolu. Verujte mi da ja ne znam koja je to koincidencija jer on godinama već ide sam u školu i vraća se. Oko 12.50 vidim njegove vršnjake kako izlaze iz škole, ali njega nema. Pitam ih gde je Nikola, a oni mi odgovaraju da je pretučen. Trčim ka školi, molim spremačicu da mi pomogne da ga pronađem, a nakon provere ona mi saopštava da razredni starešina mog sina, Saša Milojević, ne dozvoljava mom detetu da izađe jer se u tom trenutku održavao neki kviz“, navodi majka.

Ivana ističe da je pomislila da su u školi upućeni u dešavanja, odnosno nije shvatala ozbiljnost situacije.

„Na kraju tog kviza izašao je Nikola, a sa njim i razredni starešina. Pitala sam da li je istina da je moj sin pretučen i ko ga je pretukao. On mi je odgovorio da je u pitanju jedan problematičan učenik koji iza sebe ima već niz incidenata. Pitala sam zašto me nisu zvali, a on je rekao da su imali sednicu Tima za bezbednost povodom toga. Potom sam ga pitala zašto nisu zvali Hitnu pomoć kako bi se detetu obezbedila adekvatna pomoć, na šta mi je prvo rečeno da je bilo ‘samo gurkanje’, pa posle toga ‘samo tuča’, da bi na kraju bilo sve osim ‘samo’“, kaže Ivana.

Ona dodaje da je dok su stajali na hodniku škole naišla i direktorka vidno iznenađena jer pola stvari nije znala.

„Nije bila upućena. Pedagog nije uopšte bio upoznat sa slučajem, da bi na kraju pričali kako su znali, ali da je to njihov propust. U tom trenutku nailazi i Vesna Čolaković, nastavnica geografije, inače i šef za bezdednost u školi, odnosno Tima za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, arogantno nam se obraćajući: ‘Eto, vidite šta je Nikola napravio?’“, navodi majka i dodaje da u tom trenutku ona nije znala da je njeno dete pretučeno četiri školska časa ranije.

„Da sam znala da moje dete od kraja drugog do kraja šestog časa sedi i trpi bolove i psihičko zlostavljanje, ja bih razvalila vrata i snosila sve konsekvence toga, ali sam verovala prosvetnoj instituciji“, navodi Ivana za Nova.rs.

Ona ističe da je najpre krenula čarka među decom, kada je njen sin opsovao školskog druga, tačnije opsovao mu je oca, koji je preminuo.

„Nakon pola minuta, kako su posvedočila i druga deca, on je shvatio šta je rekao, izvinio se, međutim, taj dečak je rekao: ‘Ma uredu, vidimo se u toaletu’. U školskom toaletu je moje dete prvo zadobilo povrede kada ga je vršnjak kolenom udario u stomak, pa ga je uhvatio za vilicu i tim potezom ga oborio, gde je zadobio udarac u glavu kada je pao na pločice, a onda je nastavio da ga udara u gornjem delu tela rukama i nogama, i na kraju ga je gušio. Dan kasnije, 29. marta smo imali sastanak u školi. Tada je dečak dao izjavu, opisao do detalja, a na predlog pedagoga i demonstrirao na svojoj majci pokrete kako je oborio, udario i nastavio da tuče moje dete“, prepričava potresena majka.

Ivana navodi da joj je sin u haotičnom stanju, zbog čega je ona otišla da potraži pomoć.

„U petak, pre dva dana, otišla sam u Centar za socijalni rad kako bi mi na adekvatan način pomogli da nađem rešenje. Rečeno mi je da ga ne pritiskamo da bilo šta govori već da ga hitno vodimo u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, da razgovara sa dečijim psihologom. On nikada nije tražio da spava sa tatom, međutim od tog događaja ne sme sam da spava, traži samo oca. Takođe, potražila sam pomoć i kako da dete psihički spremim za povratak u školu jer on i na sam pomen škole odbija da ide. Prosto, nisam umala kud, ne znam kako da mu pristupim. Tamo su me posavetovali da sa njim preko vikenda porazgovaram i da mu objasnim da je dobro da razgovara sa nekim stručnim licem na temu nasilja koje je preživeo, da je njemu potrebno da razgovara sa psihologom“, prepričava potresena majka.

„Kako bih se osećao da mi je otac umro“

Kako ističe, nije bila ni svesna da će u razgovoru sa sinom saznati da je njen sin pretrpeo psihičku torturu od razrednog starešine i nastavnice geografije.

„Dan kasnije, u subotu ujutru, ja sam krenula da polako pristupam Nikoli, da mu objašnjavam da kod psihologa treba sve da kaže, možda čak ono što i meni ne bi smeo, šta ga muči. On je samo počeo da plače i izustio: ‘Kako ja mogu kod psihologa da pričam kada ja ni tebi nisam smeo sve da kažem“. Uplašila sam se, pitala sam ga kako nije smeo, jer nikada nismo imali takav odnos. On kaže – mislio sam da mi niko ne bi verovao. Tada mi je objasnio da je nakon tuče, odnosno po rasporedu na trećem času, koja je trebalo da bude geografija, a nije zbog samog događaja, bila prisutna i nastavnica geografije i njegov razredni starešina, inače profesor srpskog jezika. Govorili su mu da je napravio haos i pompu u školi. U tom trenutku moje dete sedi sa jakom glavoboljom. Nastavnica geografije je vikala na njega. I onda je razredni starešina rekao mom sinu da piše sastav na temu ‘Kako bih se osećao da mi je otac umro’. Zanemela sam kada sam čula. Nisam mogla da poverujem. Pitam ga, pa jesi li pisao, a on kaže da nije, da nije želeo i da je počeo da plače spustivši glavu na klupu, a onda je nastavnica geografije počela da viče na njega: ‘Digni glavu dok ja pričam’. Tada je isti taj razredni starešina uzeo svesku mog deteta i napisao naziv teme: ‘Kako bih se osećao kada bih izgubio oca’. Pitala sam ga gde je ta sveska, on mi je doneo i ja vidim rukopis koji vidno nije rukopis mog deteta, vidim da je hemijskom olovkom zaista to napisano, a ispod grafitnom olovkom rukopis mog sina i piše: ‘Osećao bih se loše’. Ja ne znam da opišem to moje stanje, to je nenormalni šok. Uzela sam tu svesku i odnela je u policiju, nakon čega sam završila u Hitnoj. Moje dete je zlostavljano od strane nastavnika“, kroz suze navodi potresena majka.

Ona dodaje, da su prošlog četvrtka imali sastanak u školi, na kome su bila deca iz odeljenja, direkorka ali i roditelji, i da su mališani sve potvrdili.

„Ja se pitam čijom je krivicom došlo do ovog stanja mog deteta. Moj sin je četiri puta molio na tom trećem času da ga puste kući, molio je da mu se pozove majka. Niko nije želeo da reaguje. Nije mi dobro, zaista ja ne znam šta je nama činiti. Mi smo podneli krivičnu prijavu i protiv škole, i protiv razrednog starešine, ali i protiv nastavnice geografije. Policija je bila u školi ali o tome ne smem da govorim ništa zbog istrage“, kaže naša sagovornica.

Ivana ističe i da ju je kontaktirala majka dečaka koji je pretukao njenog sina i interesovala se za Nikolino zdravlje.

„U neku ruku se izvinila, što mi je drago jer postoji ta ljudskost. Nakon izjava za medije su nas iz škole osudili jer smo poveli, kako su naveli, ‘medisjku hajku’ protiv njih. Oni sada vode brigu oko manje bitnih stvari nego oko činjenice da je mom detetu potrebna pomoć. Njih je jedino briga, koliko suprug i ja vidimo, da trenutno zaštite svoje pozicije, da prikriju ono što su ‘uprskali’, pa čak se koliko vidim ide i na to da se mi okrivimo za sve“, zaključuje potresena žena za naš portal.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnoge poznate ličnosti imali su uspešne karijere, ali su se zbog nekih životnih nedaća povukli iz javnosti i započeli po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.