Srpski zatvori kao logori: Zatvorenika danima mučili i silovali u ćeliji, Uprava ćutala mesec dana o slučaju koji je uznemirio javnost Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
četvrtak, 21 mart 2024 03:16

Srpski zatvori kao logori: Zatvorenika danima mučili i silovali u ćeliji, Uprava ćutala mesec dana o slučaju koji je uznemirio javnost

Stanimir B. (74), koji je služio kaznu zatvora od 30 dana zbog kršenja javnog reda i mira u zatvoru u Padinskoj Skeli, umro je 4. februara posle stravičnog mučenja, prebijanja i silovanja u zatvoru, na koje niko nije reagovao. Rezultati obdukcije stigli su u Više javnog tužilaštvo 8. marta, a javnost je, nezvaničnim putem, o užasnom događaju obaveštena tek 19. marta. Zbog čega je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija mesec dana ćutala o stravičnom zlostavljanju, nije poznato.

Kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, ubijenom zatvoreniku ovo je bio prvi boravak u zatvoru, on nije krivično osuđivan, a kršenje javnog reda i mira zbog kog je završio u zatvoru u Padinskoj Skeli bila mu je zapravo prva osuđujuća presuda. On je osuđen na kaznu zatvora od 30 dana zbog neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava – petardi.

Stanimira B. je Prekršajni sud osudio na kaznu zatvora, ali se to pretvorilo u smrtnu kaznu, jer su ga trojica cimera iz ćelije, Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21), koji su takođe služili zatvorsku kaznu zbog prekršaja, danima tukli, maltretirali i silovali drškom od metle. Nesrećni čovek je trpeo užasnu torturu i bolove, pojavljivao sa sa modricama, ali niko nije reagovao.

Na kraju je i umro, a mladići, osumnjičeni za njegovu smrt, su u međuvremenu odslužili kaznu i izašli iz pritvora, ali su sada ponovo uhapšeni.

Zatvorenik je umro 4. februara, rezultati obdukcije stigli su tek 8. marta i tada je ustanovljeno da je smrt nastupila nasilno, zbog unutrašnjeg krvarenja izazvanog silovanjem drškom od metle. Ipak, ni tada se nisu oglasili iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, sve do 19. marta kada se informacija o ovom užasnom događaju pojavila u medijma.

U saopštenju je napisano da je protiv sedam službenika KPZ Padinska Skela pokrenut disciplinski postupak jer nisu prijavili „incident posle kojeg je jedan zatvorenik preminuo od nanetih povreda. Na stranu birokratski rečnik koji ubistvo zatvorenika tretira kao incident, postavlja se pitanje kako je uopšte moguće da se to dogodi pre više od mesec i po dana i da o tome zvaničnici ćute.

„Ovo je strašna stvar, da se u jednoj državnoj instituciji dogodi ovako nešto, da čovek bude danima mučen i da niko ne reaguje. Kao da je u pitanju Srednji vek. Ovo je pokazalo da ceo zatvorski sistem u Srbiji ne funkcioniše i po mom mišljenju, ne treba da odgovaraju samo stražari, upravnik i njegov zamenik već i više instance. Čovek je umro 4. februara, a to je u javnost isplivalo tek 19. marta i meni to liči na pokušaj zataškavanja celog tog događaja“, kaže za Nova.rs advokat i bivši Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Sa druge strane, u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija koje je izdato 19. marta uveče, kao reakcija na informaciju u medijima, takođe piše da „službenici nisu obavestili pretpostavljene o vanrednom događaju u kojem su učestvovala četvorica prekršajno kažnjenih lica za koja se sumnja da su naneli povrede prekršajno kažnjenom licu B. S. od kojih je B. S. preminuo 4. februara“.

„Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ističe da neće tolerisati ponašanje zaposlenih koji zaobilaze propisane procedure u obavljanju radnih dužnosti i zbog toga će biti najstrože sankcionisani“, navodi se u saopštenju Uprave.

Navodno je smenjen i upravnik zatvora Padinska Skela Vladimir Bukvić, a kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, on je premešten na mesto zamenika upravnika drugog zatvora.

Strahovao za život

Trojica osumnjičenih su tek napunili 21 godinu, sva trojica su privedeni i saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i svima je određen pritvor.

Više javno tužilaštvo saopštilo je tokom jučerašnjeg dana detalje slučaja koji je šokirao javnost. Osumnjičeni Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21) saslušani su u tužilaštvu 14. marta, gde se Srećko S. branio ćutanjem, a druga dvojica osumnjičenih su iznela svoju odbranu.

„Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, S.B. svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene. Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predelu glave i tela, a jednom prilikom ga je Dalibor P, kako se sumnja, kolenom udario po telu i rebrima, dok ga je drugom prilikom seksualno zlostavljao drškom od metle“, piše u saopštenju tužilaštva.

Kako su dodali u saopštenju, osumnjičeni Saša S. ga je, kako se sumnja, terao da pije njegovu mokraću iz šolje za kafu, dok mu je Srećko S. peškirom izvlačio jezik iz usta kako bi ga onemogućio da se požali komandirima na zlostavljanje i ponižavanje koje trpi. Preminuli muškarac je 3. februara bio na lekarskom pregledu usled povreda koje je zadobio, ali usled straha nije prijavio zlostavljanje koje trpi, pa su ga iste večeri osumnjičeni odveli u kupatilo gde su ga polivali hladnom vodom.

Sutradan se zdravsteno stanje žrtve znatno pogoršalo, pa je usled zadobijenih povreda, gubitka veće količine krvi i poremećaja disanja i cirkulacije zbog obostranih preloma rebara i grudne kosti i nastupelih komplikacija preminuo.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.