sreda, 13 mart 2024 03:17

Četiri znaka da je ponuda za posao prevara

Kao prirodna posledica povezanosti sveta, internet prevare su postale učestale ovih dana. Bilo da je reč o nekretninama, elektronskoj trgovini, finansijama, ili čemu god drugom – prevaranti su pronašli načine da iskoriste bogatstvo informacija dostupnih na internetu kako bi ljudima oteli njihov teško zarađeni novac.

A sada, u 2024. godini, primetili smo da su ove prevare počele da prodiru i na tržište rada i iskorišćavaju kandidate koji žude za prilikama. Većina ovih pokušaja prevare je veoma očigledna, dok su neki pokušaji teže uočljivi.

Evo četiri crvene zastavice koje će vam pomoći da prepoznate prevaru prilikom ponude za posao.

Proces apliciranja je bio suviše lak

Proces zapošljavanja može biti dug i dosadan i za kandidate i za poslodavca. Dakle, ako imate osećaj da je bilo previše lako, verovatno nije bilo stvarno. To je posebno tačno ako ste dobili ponudu za posao bez ikakvog intervjua ili ako ste morali razgovarati samo sa jednom osobom.

S tim u vezi, ne postoji jasno pravilo za proces zapošljavanja. Neki poslodavci će se zadovoljiti uobičajenom analizom biografije i nekoliko krugova intervjua kako bi utvrdili vrednost kandidata. S druge strane, drugi vole da koriste standardni test kompetencija kako bi osigurali određeni nivo sposobnosti pre nego što uopšte pozovu kandidate na intervju.

Dakle, dobiti ponudu za posao čak i bez zoom intervjua? To definitivno predstavlja crvenu zastavicu. Čak i ako vas je neko direktno preporučio menadžeru za zapošljavanje ili ste bili ciljani od strane unutrašnjeg tima i dalje bi trebalo da prođete kroz nekoliko krugova intervjua pre nego što dobijete formalnu ponudu.

Ako vam je kompanija nepoznata, a ceo proces vam je delovao kao da je sve bilo previše lako, onda je verovatno najbolje da umanjite očekivanja.

Adresa e-pošte izgleda sumnjivo

Provajderi e-pošte su daleko odmakli kada je reč o bezbednosnim funkcijama. Ali jedna prevara koja je i dalje relativno uspešna u zavaravanju ljudi i izbegavanju filtera za spam jeste spoofing e-pošte.

Spoofing e-pošte se odnosi na slanje e-pošte sa adrese namerno kreirane tako da izgleda kao zvanična korespondencija poznatih kompanija. Ovo je veoma česta taktika za prevarante koji ciljaju klijente finansijskih institucija poput banaka ili veb-sajtova elektronske trgovine, s ciljem da dobiju osetljive informacije poput podataka za prijavljivanje ili finansijskih detalja.

Nažalost, ova taktika je takođe veoma česta u prevarantskim ponudama za posao, jer je veoma lako kreirati adresu e-pošte za bilo šta. Čest trik je uvođenje blagih varijacija u zvaničnu adresu e-pošte kako bi se privukao lakoverni čitalac.

Na primer, ako bi neko pokušao da prikrije e-poštu od mene i mog coaching preduzeća Workhap, mogao bi koristiti adresu e-pošte poput „Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.“ ili „Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.“ (za svaki slučaj da napomenem, ovo NISU moje adrese e-pošte) da bi prevario ljude da misle da komuniciraju sa mnom.

Ove varijacije su lako uočljive ako mene i moje poslovanje već poznajete. Nažalost, isto se ne može reći ako nikada niste komunicirali sa mnom ili članovima mog tima. Zato uvek budite oprezni i budite na oprezu za drugim crvenim zastavama.

Traže da platite opremu

Bez obzira na to koja je vaša industrija, poslovi uvek funkcionišu na isti način: dobijate određeni ugovoreni iznos za određene pružene usluge. Šta god radili, nikada ne plaćajte za priliku da radite.

Ako vams kompanija traži novac u zamenu za bilo šta, to je siguran znak da ste prevareni. Uobičajena taktika uključuje zahtev da platite svoju opremu za rad, dodatne takse za navodne obuke ili zahteve za uplate unapred kako biste „rezervisali“ svoje mesto.

Moj savet? Prekinite svaki kontakt s ovim ljudima odmah i upozorite druge da ne stupaju u kontakt s njima.

Traže osetljive informacije

Nije potpuno neočekivano da poslodavci traže lične informacije. Obično će poslodavci tražiti neki oblik identifikacije, posebno prilikom obavljanja provere prošlosti ili popunjavanja papira u poreske svrhe.

Međutim, obično to neće raditi u najranijim fazama procesa. Budite oprezni prilikom davanja osetljivih informacija poput vašeg broja socijalnog osiguranja, sigurnosnih pitanja ili bankovnih informacija veoma rano, jer se mogu koristiti za krađu identiteta ili prevaru.

Takođe je dobra ideja da direktno kontaktirate kompaniju putem kontakt informacija dobijenih sa njihovog zvaničnog veb-sajta ili verifikovanih Linkdin stranica. Proverite identitet osobe s kojom razgovarate i razjasnite zašto traže vaše informacije. Nikada ne možete biti previše oprezni, a legitimne kompanije će razumeti vašu zabrinutost.

Srećno u potrazi za poslom i budite na oprezu zbog crvenih zastavica!

Izvor: forbes.n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.