petak, 08 mart 2024 05:56

SLUČAJ UČENICE SA SEKIROM I ĐAKA SA NOŽEM Dva incidenta u školama uznemirila roditelje širom Srbije, evo kakve su KAZNE DOBILI

Učenica šestog razreda OŠ „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove, koja je pre dve nedelje donela sekiru u školu kažnjena je sa 20 dana suspenzije sa nastave, a učenik osmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ u čijem je rancu pronađen nož bio je prebačen na onlajn nastavu, ali koja će biti konačna kazna, još nije poznato.

Posle incidenta u Staroj Pazovi, kako je prenela Sremska televizija, reagovala je školska uprava i devojčici je određeno odsustvo od 20 dana, a posle tog perioda „postupaće se u zavisnosti od situacije“.

Za učenicu sa sekirom 20 dana suspenzije

Nakon što je učenica šestog razreda OŠ "Heroj Janko Čmelik" prošlog ponedeljka donela nož u školu, školska uprava je reagovala. Njoj je zapravo određeno odsustvo od 20 dana, prenosi Sremska televizija (STV). Taj medij navodi da će se posle toga "postupati u zavisnosti od situacije".

Podsetimo, da je učenica šestog razreda došla u školu sa sekirom u rancu, primetila je dežurna nastavnica koja je sekiru oduzela. Odmah su o svemu obavešteni policija, Centar za socijalni rad, i održani hitni sastanci u školi.

Direktor škole Janko Havran rekao je da su naposletku roditelji obavešteni da nema nikakve opasnosti.

- Sticajem okolnosti, dežurna nastavnica bila je i razredna devojčice. Istog momenta smo zvali i policijsku stanicu, i Dom zdravlja i Centar za socijalni rad koji su se, da ih pohvalim, u roku od nekoliko minuta stvorili u našoj školi i onda smo na taj način i završili ceo taj događaj. Žao nam je što se ovaj događaj uopšte dogodio u Srbiji i što se dogodio u našoj školi, ali smo srećni što smo brzom akcijom svih zaposlenih i policije i Doma zdravlja sprečili da dođe do neke veće tragedije - rekao je ranije direktor škole.

Đak sa nožem bio na onlajn nastavi

Na drugoj strani, posle incidenta u OŠ „Vladislav Ribnikar“, kada je školski policajac pronašao nož u rancu učenika osmog razreda, na sastanku roditelja sa Ljubomirom Pjevovićem, direktorom škole, dogovoreno je da se „đak s nožem“ prebaci na onlajn nastavu, ali i da se na ulazu u školu postavi metal detektor.

Podsetimo, 23. februara školski policajac OŠ "Vladislav Ribnikar" pronašao je nož u rancu jednog od učenika.

- Održan je sastanak saveta roditelja, i tu je direktor objasnio šta se sve desilo u školi. Sada je na policiji da dostave izveštaj da li je učeniku nož podmetnut ili ga je on doneo, i do tada škola ne želi ništa da zaključuje - kaže za "Blic" dobro obavešten izvor iz ove škole.

Komentarišući posledice koje ima ova situacija, izvor iz škole osvrnuo se i na stravičan masakr 3. maja rekavši da se niko nije od toga oporavio.

- Škola već ima užasno puno problema, i zaista nam nije potrebno još. Mi moramo da imamo decu u fokusu - podvukao je za "Blic" izvor.

Nakon što je prošlo skoro dve nedelje od kako je u školi koja se nije oporavila od majskog masakra kod učenika u rancu pronađen nož za koji još uvek nije utvrđeno kako je tu završio "Blicu" je potvrđeno da učenici idu u školu regularno kao i pre incidenta.

- Iskreno, nije mi poznato da li konkretno to odeljenje u kom je učenik kod koga je pronađen nož ide ili ne. Nastava svakako nije prekidana osim tada za učenike koji idu u razred sa učenikom kod koga je pronađen nož. Na sastanku Saveta roditelja i direktora škole bilo je govora o implementaciji novih mera zaštite, ali one će biti postepeno primenjivane - navodi izvor za "Blic".

Otkud detetu u "Ribnikaru" nož u rancu

Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete, ranije je za "Blic TV" govorila o tome da za sada još uvek nema informacije o tome otkud kod učenika OŠ "Vladislav Ribnikar" nož u rancu.

- Oni subjekti koji se bave procedurama vezanim za istragu oko toga kako se našao nož u rancu osmaka rade svoj posao. I onog momenta kad se bude ocenilo šta je definitivno istina, ona će biti dostupna javnosti. Ne možemo ništa kriti kada nam se ovako ozbiljne stvari dešavaju. Kada se dese krizne situacije koje prete da postanu nasilne, moramo biti spremni da znamo šta ko radi u takvim okolnostima, šta je obaveza direktora, nastavnika i kakva je komunikacija sa roditeljima - rekla je ranije Đukić Dejanović gostujući na "Blic" televiziji.

Ona se osvrnula na to da krivicu, pored deteta koje je ponelo nož u školu, snose i njegovi roditelji.

- Takvom oružju nije mesto u školi, u rancu učenika. Ako je dete ponelo nož od kuće, naravno da će tu biti određena sankcija i roditelju. Suština nije samo u sankciji, već da se to dete vrati na kolosek normalnog ponašanja - kaže ministarka.

Ona je dodala da je za to potrebna pomoć psihologa, roditelja nastavnika, drugara, kao i usmeravanje deteta na sport.

Redovno pretresanje ranaca

Janko Havran, direktor OŠ "Heroj Janko Čmelik", tražio je da obezbeđenje u školama bude strožije, ali da to mora da se uredi na nivou države.

- Važno je da se u školi nalazi školski policajac, kao što jeste sada, da bude tu i privatno obezbeđenje, ali i da postoji detektor za metal, da ovlašćeno lice može da pogleda, pretrese torbe učenika - rekao je on za RTS.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.