utorak, 23 januar 2024 04:20

Najavljeno ulaganje u salaše i etno kuće: Salašima po 25.000 evra

Vlada Srbije sprema uredbu kojom će za seoski turizam biti izdvojeno 150 miliona dinara.

Predviđeno da se izdvaja oko 2,9 miliona dinara po seoskom gazdinstvu. Za korišćenje tih sredstava za oživljavanje i proširenje etno-turizma potrebno je da je gazdinstvo registrovano u centralnom informacionom sistemu u oblasti ugostiteljstva i turizma (e-Turista) jer samo prijavljeni mogu da konkurišu za tu subvenciju.

U Srbiji su trenutno kroz informacioni sistem E-turista evidentirana 742 registrovana seoska turistička domaćinstva, što je za 32 odsto više nego pre godinu dana. Od ukupnog broja registrovanih, 148 je salaša i etno kuća.

U Ministarstvu turizma i omladine kažu da su ove godine prvi put opredeljena podsticajna sredstva za razvoj seoskog turizma u iznosu od 150 miliona dinara. Dodaju da do februara očekuju usvajanje uredbe o dodeli i korišćenju podsticaja za razvoj ruralnog turizma. Nakon toga će biti raspisan javni poziv za prijavu seoskih turističkih domaćinstava uz minimalno obezbeđeno učešće od 10 odsto.

Takođe, iz sredstava Ministarstva na raspolaganju je 400 miliona dinara za kreditnu podršku razvoju turizma, za koja mogu konkurisati i seoska turistička domaćinstva u cilju unapređenja kvaliteta turističke ponude.

Nedavno je najavljeno da će se najviše ulagati u salaše i etno kuće. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će svaki salaš dobiti 25.000 evra granta, ali mora da uloži svojih 2.500 evra.

U Turističkoj organizaciji Vojvodine kažu da je turizam salašima doneo novine, adaptirao ih i obnovio kako bi bili podobni za boravak turista, obogatio je društveni i kulturni život na njima, čuvajući ih od zaborava.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Konzumiranje voća i povrća deo je ishrane koji niko ne bi smeo da zanemari, ali kod mnogih to često nije slučaj. Pone...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.