četvrtak, 18 januar 2024 04:23

Za 250 grama dajemo više od 500 dinara: Jedna namirnica koju svakodnevno koristimo postaje luksuz

Namirnice u prodavnicama širom Srbije, i to one najosnovnije, i dalje su preskupe, bez obzira na to što inflacija, prema zvaničnim informacijama, slabi. Jedna od takvih namirnica jeste puter, koji sada košta i više od 500 dinara po pakovanju.

Pojedini marketi puter su počeli tretirati kao luksuzni proizvod, a to ne pokazuju samo zujalice na njima, već i cene koje su očigledno previsoke.

Sada ova namirnica košta od 480, pa sve do 510 dinara za svega 250 grama, dok manje pakovanje, od 200 grama, košta od 350 (kada je na sniženju), do čak 480 dinara.

Još manja ambalaža, od 125 grama, košta od 175 dinara na akciji, pa sve do 360, u zavisnosti od proizvođača i prodavnice.

Kada su u pitanje robne marke, koje su, standardno, uvek jeftinije od ostalih proizvođača, pakovanje od 250 grama košta od 390 do 420 dinara, a dvostruko manje pakovanje od 125 grama ide od 185 do 250.

Iako je ova namirnica odavno preskupa, činjenica je da puter malo-pomalo postaje luksuz. Primera radi, pre nešto više od godinu dana, u oktobru 2022. godine, maslac koji sada košta 495 dinara, tada je mogao da se kupi za 465, što je poskupljenje od 6,45 odsto.

I prodavci smatraju puter luksuzom

Na osnovu primera iz marketa, jasno je da ne misle samo potrošači da ova namirnica polako, ali sigurno postaje luksuz, već i trgovci.

Tako je nedavno na društvenoj mreži X objavljena fotografija na kojoj se vidi da je na 200 grama putera stavljena “zujalica”, koja štiti proizvode od krađe. U pitanju je sistem koji na kasi skida prodavac, inače počinje da pišti na izlazu iz prodavnice.

Inače, ovakvi sistemi, koji su se ranije koristili samo za alkoholna pića, a u prodavnicama odeće na garderobi, sada se upotrebljavaju na najrazličitijim proizvodima u prodavnicama širom Srbije – kao što su tunjevina, pasta za zube, kafa, čokolade…

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.