ponedeljak, 15 januar 2024 08:15

U penziju možete da odete i ranije, ali pod jednim uslovom: Spremite gomilu dokumentacije i dobro razmislite da li vam se to isplati

Muškarci u Srbiji mogu da se penzionišu sa 65 godina, a žene sa 63 godine i osam meseci. Da bi ostvarili uslov za punu penziju potrebno je da pored godina života imaju i 40 godina radnog staža. Sve manje od toga znači i manju penziju, ali i za prevremeni odlazak potrebno je ispuniti određene uslove.

Aleksandar M. je mlad počeo da radi pa je 40 godina radnog staža imao i pre nego što je napunio 65. godina. Odlučio je da se već tada penzioniše jer je jedan uslov već ispunio.

„Penzionisao sam se sa 62 godine i inače sam očekivao da bi moja penzija bila oko 50.000 dinara. Međutim, znao sam da će, ukoliko se ranije penzionišem, ovaj iznos biti manji. Tako sada primam 43.880 dinara svakog meseca“, kaže ovaj penzioner.

Takvo umanjenje propisano je Zakonom o PIO prema kojem se, za svaki mesec ranijeg odlaska, iznos penzije umanjuje za 0,34 odsto. Kada se sve sabere, penzija može da bude manja maksimum 20,4 odsto u odnosu na regularnu, onu koja bi se isplaćivala da su ispunjena oba uslova.

U Aleksandrovom slučaju, njegova primanja umanjena su za 170 dinara za svaki od 36 meseci, koliko je ranije prestao da radi.

Ko sve može u penziju ranije?

U Srbiji, da bi ostvarili penziju, građani moraju da imaju minimum 15 godina radnog staža, ali istovremeno 65 godina života, odnosno za žene 63 godine i osam meseci.

Međutim, postoje penzioneri poput Aleksandra, koji rano počnu da rade, te se njima otvara mogućnost da odu u penziju ranije.

Tako svi koji sa najmanje 60 godina već „nakupe“ 40 godina radnog staža, mogu da se penzionišu, ali će svi oni primati niži iznos penzije.

Za penziju potrebno mnogo dokumentacije

Da bi ranije otišli u penziju, građani treba da pripreme mnogo dokumentacije.

Prvi potrebni dokument je, naravno, lična karta ili uverenje o prebivalištu, radi potvrde identiteta. Potom, svakako su potrebni i dokazi o penzijskom stažu, kao što su radna knjižica, uverenje o beneficiranom stažu, ali i druge isprave, poput uverenja, potvrda i slično, u originalu ili overenoj kopijia, a svakako PIO fondu treba dostaviti i fotokopiju rešenja o prestanku zaposlenja.

Zatim, potrebno je dostaviti i dokaz o regulisanom vojnom roku( oni koji su ga služili). Potom, građani koji primaju neku vrstu novčane naknade od države, treba da dostave dokaz o koršćenju prava kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ako je budući penzioner radio u sopstvenom preduzeću, potrebno mu je uverenje o obavljanju samostalne delatnosti, koje može da mu izda nadležni organ u opštini ili Agencija za privredne registre, i to za period od 1. januara 2006. godine pa nadalje.

Sledeći dokument je uverenje o plaćenom doprinosi za PIO, koje izdaje Poreska uprava za obavljanja samostalne delatnosti, ali i za sve ostale građane, koji nisu radili u svojoj firmi.

Inače, samostalni umetnici, filmski radnici i sportisti koji su radili do 31. decembra 2006. godine ne moraju da podnesu ovo uverenje, a i sto važi i za sveštenike i verske službenike koji su posao obavljali do 31. avgusta 2004.

Konačno, ukoliko je budući penzioner radio u inostranstvu, treba da podnese dokaz o stažu koji je tamo ostvario.

I nakon penzionisanja može da se radi

Penzioner u bilo kom trenutku može ponovo da se ponovo zaposli.

Naravno, on tada neće primati istovremeno i platu i penziju, ali ukoliko na novom radnom mestu bude radio duže od godinu dana, imaće pravo na novi obračun penzije.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.