sreda, 25 januar 2023 07:05

Domu zdravlja u Somboru isporučeno 170 doza HPV vakcine

Ove nedelje obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, bolesti koja se može sprečiti ako se otkrije u ranoj fazi, sa ciljem podizanja svesti žena o ovoj vrsti maligniteta.
Humani papiloma virusi su grupa virusa koji izazivaju najrazličitije infekcije, a određena vrsta njih može da izazove i prekancerogene lezije.

"Ovde pre svega govorimo o karcinomu grlića materice, mada HPV može da izazove i druge vrste karcinoma, a u velikoj meri odgovoran je i za pojavu genitalnih bradavica. Oko 80 odsto ljudi tokom života se inficira nekim tipom HPV-a. Većina infekcija prođe sama od sebe, ali jedna od deset nastavi da tinja, prelazi u hroničnu i može godinama posle da dovede do pojave prekancerogenih lezija koje prethode karcinomu grlića materice", objasnila je dr Dragana Šarac iz Doma zdravlja u Somboru.

HPV ne daje siptome, a rano otkrivanje je izuzetno značajno. Od juna prošle godine HPV vakcinu moguće je primiti o trošku države i namenjena je dečacima i devojčicama od 9 do 19 godina.

"HPV vakcina štiti od virusa, ali ne svih. U vakcini su sadržani najčešći tipovi koji su odgovorni za 90 odsto karcinoma grlića materice. Vakcina je devetovalentna. Deca od 9 do 14 godina primaju vakcinu u dve doze sa razmakom od 6 meseci, a deca od 15 do 19 godina u 3 doze", rekla je dr Šarac.

Do sada je Domu zdravlja u Somboru isporučeno 170 doza vakcine, od toga oko 50 drugih doza.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.