subota, 10 decembar 2022 06:17

Produžena građevinska sezona pogoduje nastavku radova u somborskoj opštini

Ako su iznadprosečne spolјne tepmerature ove kasne jeseni obradovale žitelјe Srbije koji u toj situaciji manje sredstava moraju da izdvoje za grejanje, građevinarima je pružio priliku da produže sezonu i obave daleko više posla, pa samim tim i više zarade.

Na dobitku su u stvari svi, pošto se i sredstva gradskog budžeta u Somboru, koji pune svi poreski obveznici, troše na infrastrukturne projekte i pre rokova.
Tako su ovog decembra u punom pogonu radnici na nekoliko projekata, pa su u najmanjem selu somborskog atara, Rastini, u toku radovi na uređenju prilaza mesnom groblјu. Radovi, koji se inače finansiraju iz gradskog budžeta, obuhvataju uređenje samog prilaza i parkinga, dok se sam prilazni put asfaltira u dužini od 140 centimetara i širini od dva i po metra. Pred samim ulazom u mesno groblјe izgrađen je i novi parking koji sadrži pet mesta za parkiranje, a pripremlјen je i prostor za postavlјanje nove česme.

Novi park u Bloku 82
Radovi ne izostaju ni u Somboru u kome su radnici JKP „Zelenilo“ tokom jesenje sadnje nastavili sa radovima na formiranju novog gradskog parka u Bloku 82. Buduća gradska oaza dopunjena je sadnicama novih vrsta. Novi gradski park poseduje elemente arboretuma i predstavlјa svojevrsnu kolekciju drveća na jednom mestu, na javnoj površini, tako da u istovremeno ispunjava i rekreativnu i edukativnu funkciju na jednom prostoru. Zasađeno je 40 bilјnih vrsta, a ispred svake sadnice postavlјena je i tabla sa naučnim nazivom vrste na latinskom jeziku, kao i sa narodnim nazivom vrste na latiničnom i ćiriličnom pismu. Prethodno, tokom leta, završeni su radovi na izgradnji staza, kako u samom parku, tako i prilaznih, a u planu je da se uređenje parka nastavi na proleće, postavkom novih klupa i ostatkom urbanog mobilijara.

Nešto zapadnije od Rastine, ali u ataru daleko većeg sela, Stanišića, na zadovolјstvo tamošnjih polјoprivrednika ali i svih putnika na ovom saobraćajnom pravcu privode se kraju radovi na izgradnji novog otresišta, koje obavlјaju zaposleni u kompaniji „Yimi komerc” iz susedne Prigrevice. Ovakve mikro investicije, ma koliko se činile nebitne, u stvari su jako značajne pre svega kada je u pitanju bezbednost svih učesnika u saobraćaju, pošto blato izvučeno na asfaltni put predstavlјa veliku opasnost. Otresišta se sastoje iz dva dela od kojih je prvi deo do atarskog puta obložen tucanikom u dužini od 30 metara, dok se drugi deo, čija je dužina dodatnih 40 metara, nadovezuje na tucanički i predstavlјa rebrasto otresište napravlјeno od armiranog betona.
Ukupna dužina ovakvih otresišta, koja su izgrađena ove kasne jeseni i u salaškim naselјima Žarkovac i Rančevo, je 70 metara, dok je širina četiri metra, kako bi se na njemu blata sa točkova mogla osloboditi i najveća polјoprivredna mehanizacija.

Izvor: dnevnik.rs

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti