Obeleženo 140 godina zdanјa Srpske čitaonice Obeleženo 140 godina zdanјa Srpske čitaonice
subota, 10 decembar 2022 06:16

Obeleženo 140 godina zdanјa Srpske čitaonice

Srpska čitaonica „Laza Kostić“ svečanom akademijom danas je proslavila jubilej 140-e godišnjice izgradnje čitaoničkog doma i 177 godina neprekidnog rada.

Somborska Čitaonica spada među najstarije institucije kulture u Srbiji, a jedan od njenih predsednika bio je i Laza Kostić, čije danas nosi ime. Vrata ove čitaonice otvorena su svih sedam dana u nedelјi, gde je članovima dostupna dnevna ćirilična štampa i društvene igre, a ovde se organizuju i razne programske aktivnosti: izložbe slika i fotografija, predavanja, radionice, tribine, književni programi i muzičke svečanosti.

Predsednik Upravnog odbora Srpske čitaonice Borislav Avramović ovom prilikom predstavio je planove Čitaonice za naredni period i zahvalio se saradnicima na podršci. „Čitaonica ima, razvija i unapređuje saradnju sa mnogim institucijama, udruženjima i klubovima, od osnivanja do danas“ rekao je Avramović, posebno istakavši međusobnu saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom somborskom.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, koji je istakao da je zdanje Srpske čitaonice, koje od 1969. godine ima status spomenika kulture, jedno od zdanja zahvalјujući kojima se Sombor naziva gradom bogate kulturne baštine i čuvarem tradicije. „Mi danas možemo da budemo zahvalni onoj grupi viđenijih somborskih Srba: Simi Bikaru, Justinu Konjoviću, Niki Gruiću i drugim gradskim prvacima koji su bili svesni važnosti poštovanja svojih korena, porekla svojih pradedova i neophodnosti očuvanja nacionalnog identiteta kroz negovanje pisma, jezika, vere i običaja“, naglasio je gradonačelnik.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicaama Dragana Milošević istakla je da je Srpska čitaonica „Laza Kostić“ institucija čiji značaj premašuje Sombor, Bačku i Vojvodinu, i ima važno mesto u kulturnoj, obrazovnoj i celoj istoriji našeg naroda. „To što mi danas zajedno obeležavamo 140-u godišnjicu tog velikog pregnuća, samo je dokaz velikih dela i potvrda naše obaveze da i sebe, ali i generacije koje dolaze stalno podsećamo da ni ta dela, ali ni oni koji su ih izneli nikada ne smeju da budu zaboravlјeni“ poručila je pokrajinska sekretarka Milošević.

Episkop mohački Damaskin naglasio je da je današnje okuplјanje u čast knjige i svih Somboraca koji su u knjigama i njihovoj saznajnoj moći videli napredak za pojedinca i zajednicu. „Danas smo u prilici da se sa velikom zahvalnošću setimo svih značajnih Somboraca iz redova crkve i redova građanstva, koji su u nastajanje i trajanje Srpske čitaonice i njenih sadržaja utkali nemalu snagu i vreme, entuzijazam i polet“ rekao je episkop Damaskin.

Srpska čitaonica ovom prilikom, uručila je i priznanja pojednicima i institucijama i to: Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine, Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Gradu Somboru, Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini somborskoj, Zavičajnom udruženju Srba „Korjeni“ Sombor, Petru Arambašiću – bivšem dugogodišnjem predsedniku Upravnog odbora Srpske čitaonice i počasnom članu i Ministarstvu kulture Republike Srbije.

Kulturno-istorijske i arhitektonske vrednosti Srpske čitaonice predstavila je Jelena Pilipović, pomoćnica direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika, a u okviru svečanog programa nastupili su učenici Muzičke škole „Petar Konjević“.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.