Šapčani i Somborci od sada i putem vajbera mogu da poruče i izvode iz matičnih knjiga Somborci od sada i putem vajbera mogu da poruče i izvode iz matičnih knjiga
sreda, 05 oktobar 2022 06:12

Šapčani i Somborci od sada i putem vajbera mogu da poruče i izvode iz matičnih knjiga

U Somboru i Šapcu izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih, kao i uverenja o državljanstvu, od danas su dostupni za poručivanje putem vajbera, saopštila je Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj (NALED).

„Novu uslugu pružaće virtualne asistentkinje MIA SOMBOR, odnosno MIA ŠABAC, koje od prošle godine redovno odgovaraju na upite građana o različitim administrativnim procedurama putem vajbera, fejsbuka i gradskih portala i pružaju servisne informacije o radu lokalnih uprava“, naveo je NALED.

U Šapcu, putem četbota MIA, građani mogu doći do odgovora na upite u vezi sa izdavanjem izvoda iz matičnih knjiga, uverenja o državljanstvu, poreskih uverenja i o pravu na roditeljski i dečiji dodatak.

U Somboru građani mogu da saznaju kako da ostvare pravo na dečiji dodatak, kao i da se raspitaju o proceduri utvrđivanja visine poreskog duga i izdavanju uverenja o izmirenim poreskim obavezama.

Direktorka odeljenja za dobru upravu u NALED-u Ana Ilić rekla je da je MIA je deset meseci odgovorila na više od 14.500 upita. Najveće interesovanje u Somboru bilo je za poreska uverenja, a u Šapcu za ostvarivanje prava na dečiji dodatak.

„Uvođenjem četbota unapređena je efikasnost lokalne administracije, jer su službenici rasterećeni pružanja informacija i mogu se posvetiti drugim zadacima dok građani ne moraju da troše vreme čekajući red ispred šaltera“, rekla je ona.

Kako je istakla građani će ovim putem moći i da prijave komunalne probleme nadležnim službama gradske uprave ali i da proslede fotografije i video zapise, opis problema ali i svoje kontakt podatke ukoliko žele da ih nadležni organi dalje obaveštavaju o postupku.

Tokom 2019. godine, kada je projekat počeo, službenici u Šapcu su primili više od 18.000 upita, koje sada prima četbot, za čiju su obradu morali da izdvoje oko 2.400 sati.

U Somboru je te godine stiglo 60.000 upita o proceduri utvrđivanja visine poreskog duga, za šta su službenici izdvojili 1.650 sati.

Sombor i Šabac su prvi gradovi u Srbiji koji su dobili četbot, a inovacija je realizovana putem regionalnog projekta Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije.

Projekat sprovode nemačka saradnja u Srbiji (GIZ) i kompanija SAGA u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje koju predstavljaju NALED i Privredna komora Republike Srpske, u okviru programa develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Izvor: Danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Lekari uvek upozoravaju na važnost vitamina u telu, no ima i nekih drugih elemenata vrlo bitnih za pravilno funkcinisanj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.