Od oktobra buvlјak u Somboru menja adresu Od oktobra buvlјak u Somboru menja adresu
petak, 30 septembar 2022 07:02

Od oktobra buvlјak u Somboru menja adresu

Pravo da ima dva pijačna dana sedmično i četiri vašara godišnje, Sombor je baštinio još od sredine 18. veka, ali se u minule tri decenije pojam vašara vezao za buvlјak pored gradskog hipodroma.

Vašarište je nedavno u svojevrsnom privatno-javnom partnerstvu ugovorno ustuplјeno u zakup konjičkom klubu. Jedna od večitih somborskih diskusija bila je da se pijaca na kojoj su nedelјom dominirali prodavci starih stvari nalazi na neprimerenom mestu, odnosno ispod moćnih elektro-dalekovoda, pa su i planovi o premeštanju buvlјaka odlagani na neodređeno.

Ipak, kako stvari stoje, prodavci sa buvlјaka od oktobra će imati novo mesto za susretanje sa kupcima, pošto se privodi kraju rekonstrukcija prostora ekonomski posrnulog nekadašnjeg „Agrosaveza“, smeštenog na obodu grada na putu ka Staparu, koji je svojevremeno, neuspešno privatizovan, prešao u vlasništvo grada.

Tokom leta na prostor „Agrosaveza“, tačnije njegovo prostrano dvorište, već je preselјen takozvani „starež“, a iz Javnog komunalnog preduzeća „Prostor“ koje upravlјa i somborskim pijacama, poručili su da se privode kraju građevinski radovi na donedavno ruiniranim halama kako bi se i ostatak Vašarišta preselio u ovaj objekat.

- Završena je zamena starog krovnog pokrivača od salonita pocinkovanim limom zamenjeni su oluci i olučne vertikale, urađena je popravka bravarije, molersko farbarski radovi i postavlјena je nova elektroinstalacija - raportirao je pre nekoliko dana ovdašnjoj javnosti Mario Prosenica, izvršni direktor JKP „Prostor“, nakon što je dvorište kompletno asfaltirano i iscrtano kako bi se stvorio prostor za prodavce polovne robe.

Poslovna zona na čekanju
U vlasništvo „Agrosaveza“ lokalna samouprava je došla plativši ga 55 miliona dinara sa planom da se na ovom prostoru napravi Poslovna zona, projekat koji je prezentovan 2019. godine i koji je trebao da, po tadašnjim cenama, košta nekih 600 miliona dinara. Tada je bilo obelodanjeno da će na ovom prostoru biti izgrađen poslovni prostor za biznis inkubatore, tržnice, hladnjače i drugi prateći objekti.

U novoj hali prodavcima će biti na raspolaganju montažno-demontažni boksovi površine 12 kvadratnih metara, obezbeđeni rolo vratima, što će omogućiti zakupcima da svoj iznajmlјeni prostor i prošire spajanjem dva ili više boksova. Kako kažu u JKP „Prostor”, prodavci sa buvlјaka su nestrplјivi da se usele u novi, daleko konforniji prostor, pošto su u protekle tri decenije trpeli sve vremenske (ne)prilike pod otvorenim nebom starog Vašarišta, a brojna su i pravna lica koja žele da zakupe mesto u okviru kompleksa „Agrosaveza“.

Za sva ova interesovanja u „Prostoru“ tvrde da ima sasvim dovolјno mesta, ali da se u slučaju potrebe kapaciteti mogu proširiti po potrebi, a ono što posebno dotiče dosadašnje zakupce tezgi na buvlјaku je svakako činjenica da im se zakupnina, bez obzira na očigledno konfornije uslove prodaje, neće povećavati, odnosno da će cena zakupa ostati nepromenjena.

Izvor: Dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Lekari uvek upozoravaju na važnost vitamina u telu, no ima i nekih drugih elemenata vrlo bitnih za pravilno funkcinisanj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.