Odbornici somborske Skupštine izabrali vd direktore Prostora i TOGS Odbornici somborske Skupštine izabrali vd direktore Prostora i TOGS
subota, 18 septembar 2021 06:53

Odbornici somborske Skupštine izabrali vd direktore Prostora i TOGS

Na 12. sednici Skupštine grada u ovom sazivu somborski predstavnici narodne volje su u nedostatku ozbiljnije opozicije po već ustaljenom običaju čak 22 tačke dnevnog reda promptno prešli za nešto manje od tri sata zasedanja.

Usvojen je Izveštaj o izvršenju gradskog budžeta za period januar - jun. Prema rečima izvestioca, većnika Save Dojića, za prvih šest meseci ostvareni su prihodi od 1,552 milijardi dinara ili 44,12 odsto planiranog. Gotovo 1,1 milijarda prikupljena je od poreza, 287 miliona su činili transferi dok je iz ostalih izvora obezbeđeno 147 miliona dinara. Kuriozitet je da je naplata poreza uglavnom bila iznad očekivanih 50 odsto u prvoj polovini godine.
Ono što je lokalnu javnost sigurno najviše zaokupilo su nova kadrovska rešenja vezana za javna preduzeća i ustanove, pa su odbornici imenovali i dva nova vršioca direktora, ali i dali saglasnost za raspisivanje konkursa za čelnike još četiri javna komunalna preduzeća.

Već sam početak sednice je obeležilo jedno kadrovsko rešenje, odnosno njegova varijacija, pošto je aktuelni gradski većnik Srđan Savić podneo zahtev da iz statusa volontera pređe na stalni rad u Gradsko veće, što su mu, na predlog gradonačelnika Antonija Ratkovića, odbornici i odobrili. Takođe, po hitnoj proceduri, nakon neopozive ostavke Đorđa Zorića, donedavnog vršioca dužnosti direktora JKP „Prostor“, po hitnom postupku na skamije odbornika došao je i predlog za njegovu zamenu, koji je izazvao kraću polemiku malobrojnih opozicionih odbornika sa kolegama većine.

Predloženo rešenje se odnosilo na Snežanu Cico, donedavnu direktorku prevozničkog preduzeća „Severtrans“, koje je prodato pre desetak dana. Mada je opozicija akcentovala da je Cico ostavila „Severtrans“ u dugovima i sa nekoliko meseci neisplaćenih zarada radnicima, odbornici većine su ipak prihvatili predlog nadležne skupštinske komisije pa je Snežana Cico imenovana za vršioca dužnosti direktora jednog od najkompleksnijih gradskih komunalnih preduzeća.


Ako su i postojale određene kontroverze oko ovog imenovanja, ime nove v.d. direktorke Turističke organizacije grada Sombora, Zdenke Mitić svakako je obradovalo sve one kojima je na srcu razvoj turizma u jednom od najlepših gradova u ovom delu Evrope. Mada je po obrazovanju diplomirani agronom Mitić, inače aktuelna članica i bivša sekretarka Saveta MZ Bački Monoštor, svojim angažovanjem u UG „Podunav”, UG „Lavangrad”, LAG „Panonski fijaker” i u mreži Svetskog fonda za prirodu, naravno u saradnji sa drugim Monoštorcima, od tog sela napravila pravu turističku Meku u koju je pre izbijanja pandemije koronavirusa tokom sezone dolazilo i do 50 turističkih autobusa, o čemu je sam grad Sombor, mogao samo da sanja.

U nastavku sednice odbornici su doneli i odluke o raspisivanju konkursa za imenovanje direktora u JKP „Vodokanal“, „Vodovod Bezdan“, „Parking servis“ i „Energana“, a usvojeni su i izveštaji o radu svih javnih komunalnih preduzeća.

Nova ustanova
Pred odbornicima se našla i odluka o osnivanju nove javne ustanove, Centra za pružanje usluga socijalne zaštite koji bi sa radom trebalo da počne prvog dana naredne godine. Kako je rečeno, za osnivanje će se koristiti deo kapaciteta Centra za socijalni rad Sombor.

Nova ustanova biće zadužena za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa telesnim invaliditetom i smetnjama u razvoju, smeštaj u prihvatilište žena, dece i drugih žrtava nasilja i trgovine ljudima, za lične pratioce deteta, personalne asistente i pomoć u kući... za šta će iz gradskog budžeta biti izdvojeno tri miliona dinara.

Izvor: Dnevnik.rs

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • KOLAČ JAJE NA OKO

    Deserti 18. 10. 2021.

    KOLAČ JAJE NA OKO Uskršnja nedelja nam počinje ovim receptom! Pripremila sam vam nekoliko jednostavnih recepata za koje vam neće trebati mnogo vremena, ali biće i[…]

    Read more...