Somborci su ispunili želju Milana Konjovića i njegova galerija radi već 55 godina Somborci su ispunili želju Milana Konjovića i njegova galerija radi već 55 godina
subota, 18 septembar 2021 06:53

Somborci su ispunili želju Milana Konjovića i njegova galerija radi već 55 godina

Galerija „Milan Konjović“ u Somboru ove godine obeležava 55 godina od osnivanja galerije. Kako bi obeležili jubilej, priređena je retrospektivna izložba „Stepenice ka nebu“ koja predstavlja sedam razvojnih faza u slikarstvu Milana Konjovića.

Sedam razvojnih faza u slikarstvu Milana Konjovića predstavljeno je na retrospektivnoj izložbi „Stepenice ka nebu“. Sedam faza, kao sedam stepenika, posle kojih Konjović završava svoje stvaralaštvo. U Konjovićevom slikarstvu razlikujemo plavu, crvenu, sivu, kolorističku, asocijativnu i vizantijsku fazu.

„U svakoj Konjovićevoj slici možete prepoznati, ne samo vrsno majstorstvo slikarskog zanata, nego i Konjovićevu neverovatnu intelektualnost, a sve više i više, u poznim godinama, duhovnost i metafiziku. Osobito u toj poslednjoj beloj, ili vizantijskoj fazi, kojom inače zatvara svoj impozantan stvaralački krug“, navodi Nebojša Vasić, autor izložbe.

Galerija je otvorena 10. septembra 1966. godine, a umetnik ju je gradu poklonio uz čuvenu rečenicu: „Slike ove, miljenice moje, sa ljubavlju darujem rodnome gradu, one jedino njemu i pripadaju“.

„Kad su Konjovića pitali toga dana kakav ceremonijal želi za otvaranje, on je kao skroman čovek, vrlo rečit, rekao da nisu potrebne trube i fanfare, dovoljno je reći – galerija radi. I galerija radi vrlo uspešno punih 55 godina, veličajući i prezentujući delo Milana Konjovića, kao jednog istaknutog somborskog, srpskog i svetskog slikara“, naglašava Milena Kovačić, direktorka Galerije „Milan Konjović“.

Na jubilarnoj izložbi prikazano je 61 delo, među kojima su dva crteža i dva pastela. Pojedina dela publika nije imala priliku još da vidi ili se vrlo retko predstavljaju ljubiteljima likovne umetnosti.

Izvor: RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ljudi se suočavaju sa finansijskim izazovima u određenim periodima svog života. Bilo da se radi o neočekivanim tro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.