Prijava Registracija

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Na području Sombora, Apatina i Odžaka odobreno 17 projekata iz IPARD programa Na području Sombora, Apatina i Odžaka odobreno 17 projekata iz IPARD program
nedelja, 25 oktobar 2020 05:47

Na području Sombora, Apatina i Odžaka odobreno 17 projekata iz IPARD programa

Od 175 miliona evra koliko je za Srbiju namenjeno srpska poljoprivreda iskoristila je 10 miliona evra, a ugovoreno je još 30 miliona evra. Procenat iskorištenosti nije velik, ali se Srbija u tome ne razlikuje od sličnih zemalja u predpristupnom periodu.

"Znači nama je na raspolaganju do kraja ove godine 175 miliona evra, a potrošili smo samo 10", kaže Slađana Gluščević iz Regionalne agencije Bačka.

Ona je na prezentaciji IPARD-a u Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor kazala da je Srbija je sredstva iz IPARD programa počela koristiti u decembru 2017. godine, a prvi javni poziv koji je bio za traktore i mehanizaciju okončan je u februaru 2018. godine.

Do sada je bilo 8 javnih poziva iz mera M1 (izgradnja silosa, hladnjača, skladišta, kupovina opreme, mehanizacije) i M3 (izgradnja i opremanje preradnih kapaciteta) i jedan javni poziv iz mere M7 (ruralni turizam).

"Bavim se organskom proizvodnjom i nameravam, kada bude javni poziv za organsku proizvodnju, da podnesem zahtev za sredstva iz IPARD-a. Konkursa za organsku proizvdnju još nije ni bilo, ali bih kroz IPARD pokušala kupiti sušaru, mehanizaciju", kaže Valerija Balint, poljoprivrednica koja se bavi organskom proizvodnjom iz Telečke.

"Nameravam konkurisati za traktor, ali kako smo čuli uslovi će se nešto menjati i ne znam da li ću uspeti ispuniti uslove. Ovako sve lepo izgleda, ali konkretno do tog novca nije lako doći", kaže poljoprivrednik Bojan Jozić.

Do 30. oktobra otvoren je javni poziv za ruralni turizam. Do kraja godine, a verovatnije početkom naredne godine biće raspisana još tri javna poziva.

"Biće raspisan javni poziv za traktore i za to je planirano 600 miliona dinara, za mehanizaciju i izgradnju za šta je planirano 2,5 milijardi dinara i za preradu gde je takođe planirano 2,5 milijardi dinara.

IPARD II je iz budžetskog perioda EU od 2014. do 2020. Koliko će novca biti u IPARD-u III još se ne zna.

Izvor: RTV

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti

Saveti šefova kuhinje