Prijava Registracija

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Na severu Bačke "planule" vakcine protiv gripa Na severu Bačke "planule" vakcine protiv gripa
subota, 24 oktobar 2020 05:39

Na severu Bačke "planule" vakcine protiv gripa

Za potrebe zdravstvenih ustanova na teritoriji Severnobačkog okruga, 1. oktobra pristiglo je 7.500 doza vakcine protiv gripa. Ovo su veće količine u odnosu na ranije godine. Međutim, one su za desetak dana u potpunosti utrošene. Od kako postoji imunizacija protiv gripa, nikada u ovako rekordno kratkom vremenskom periodu, vakcine protiv gripa nisu utrošene. ...
Ovo je, u izjavi za RTV Vojvodine, rekao dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotice. Činjenicu da je interesovanje za prevenciju protiv gripa veće nego ikada on objašnjava aktuelnom epidemijom kovid - 19 zbog čega ljudi, u nedostatku vakcine protiv ovog virusa, nastoje da se vakcinišu bar protiv sezonskog gripa.

"Prve vakcine koje su pristigle u Srbiju su uvozne vakcine, "Influvak tetra". One su, gotovo svuda, utrošene u veoma kratkom roku. Nakon njih dobili smo, u nešto manjoj količini od uobičajene, vakcine sa Torkala, ali imamo čvrsta obećanja da će biti distribuirane i tokom novembra i decembra", kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

On se slaže da je uvek bolje vakcinisati se protiv gripa što ranije, ali i ističe da, na osnovu iskustva iz prethodnih godina, ovo sezonsko oboljenje biva u ekspanziji u januaru, a svoj maksimum dostiže u februaru.

"Ukoliko se neko vakciniše protiv gripa, bilo vakcinom sa Torlaka ili onom iz novog kontigenta uvoznih vakcina "Influvak tetra", ova imunizacija može da se obavi i u novembru i u decembru i to neće biti kasno", tvrdi epidemiolog dr Nebojša Bohucki.

Da bi dobili besplatnu vakcinu protiv gripa, zainteresovani treba da se obrate svom izabranom lekaru u ambulanti Doma zdravlja. To se preporučuje starijima od 65 godina, ali i onima koji su mlađi, ali imaju neko od hroničnih oboljenja, kao što su, naprimer, diabetes, astma ili bronhitis.

Od kako postoji imunizacija protiv gripa nikada u ovako kratkom vremenskom periodu vakcine protiv gripa nisu utrošene.

U Vrbasu je već prvog dana vakcinacije najveći broj i potrošen. U Srbobranu ista situacija, gde je u proseku vakcinisano oko stotinu građana dnevno. Iz Novosadskog Doma zdravlja kažu da su dobili 21 hiljadu vakcina protiv gripa, kojih više nema i nadaju se novim dozama.

U Kikindi očekuju još 1.000 doza ove vakcine, gde se takođe beleži nestašica. Na teritoriji Severnobačkog okruga potrošeno je svih 7.500 vakcina kažu iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

U Somboru je vakcinisan veliki broj građana, preko 65 godina, a iako imaju manje zalihe tih vakcina, očekuju još jednu manju isporuku.

Što se tiče Torlakove vakcine, ona je trovalentna, dostupna je u svim domovima zdravlja a namenjena je zdravom i radno aktivnom stanovništvu od 18 do 65 godina.

Kako je najavljeno, od ponedeljka biće dostupan novi kontigent četvorovalentnih vakcina protiv gripa iz Francuske, a posle će ponovno stići i iz Holandije.

Ova imunizacija može da se obavi u novembru i u decembru i neće biti kasno, potvrđuju lekari.

Izvor: RTV

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti

Saveti šefova kuhinje