Prijava Registracija

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Skrnavljenje somborskog pravoslavnog groblja: ovce i koze pasu oko spomenika Skrnavljenje somborskog pravoslavnog groblja: ovce i koze pasu oko spomenika
četvrtak, 22 oktobar 2020 06:11

Skrnavljenje somborskog pravoslavnog groblja: ovce i koze pasu oko spomenika

Stado od desetak ovaca i koza već izvesno vremene, skoro svakodnevno, dolazi na ispašu na somborsko Veliko pravoslavno groblje. U potrazi za travom penju se na spomenike, ruše vaze sa cvećem, kidaju lišće sa drveća i grmova. Iako građani negoduju, nadležni ništa ne preduzimajuprotiv neodgovornog vlasnika.

-Svi znamo da su to ovce i koze V.Đ., čija kuća je u neposrednoj blizini, u Blagojevićevoj ulici. Stado koje pase u groblju je već uobičajena slika, ali niko ne reaguje. Dok sam fotografisala, naišao je vlasnik i samo me nehajno upitao „Ti nemaš pametnijeg posla, nego da slikaš?“. Nisam imala snage da se raspravljam, samo sam mu kratko rekla da je tu, u blizini, grob mog oca, ogorčena je Somborka M.B. (puno ime poznato redakciji).

Ona navodi da je obavestila komunalnu inspekciju, gde joj je odgovoreno da mu oni „ništa ne mogu“.

-Umesto da nešto preduzmu, uzvratili su mi pitanjem – šta oni da rade? Kažu, nemaju načina da ga sklone (?!). Ispišu mu kaznu, on plati i nastavi po starom, dodaje naša sagovornica.

Inače, preko puta Velikog pravoslavnog groblja, u Blagojevićevoj ulici, smešten je i poznati manastir Svetog arhiđakona Stefana, uz koji se nalazi partizansko i crvenoarmejsko groblje, na kojem su sahranjeni poginuli učenici Batinske bitke, pripadnici NOVJ, bugarski i vojnici Crvene armije.

-Ovce, koze, odnedavno i male, vijetnamske svinje se često mogu videti i oko manastira, ali i po putu između groblja i manastira. Komšinica je, neki dan, umalo sletela kolima, jer ih je, u sumraku, u zadnji čas primetila na putu, dodaje ova Somborka.

U JKP „Prostor“, koje upravlja ovim grobljem, kažu da je ovo stari problem, te da je u pitanju bezobrazluk jednog čoveka koji ne haje ni na opomene, a ni na kazne koje dobija.

-Kad god primetimo ovce i koze u groblju, ili nas o tome obaveste sugrađani, obaveštavamo komunalnu inspekciju. Naši radnici isteraju životinje izvan groblja, ali se one ponovo vraćaju, kroz neko vreme. Po informacijama koje imamo, vlasnik ovog stana živi u blizini, više puta je opominjan, nekoliko puta i novčano kažnjen, ali ga to očigledno nije puno zabrinulo, kaže Slobodan Stevančev, izvršni direktor u JKP „Prostor“.

U inspekciji navode da je svaka prijava, koju su dobili, procesuirana, te da je V.Đ. nekoliko puta bio kažnjen novčanom kaznom od 12.000 dinara.

Izvor: apatinskenovine.rs

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti

Saveti šefova kuhinje