subota, 20 februar 2021 07:23

Za javne nabavke iz somborskog budžeta čak 1,3 milijarde dinara

 Ako je suditi po projekciji varoškog budžeta za 2021, gradska vlast u Somboru će za izvođenje radova, kupovinu dobara ili obezebeđenje usluga tokom ove fiskalne godine raspisati javne nabavke u ukupnoj vrednosti oko 1,3 milijarde dinara.

Najveći pojedinačni iznos u planu javnih nabavki biće izdvojen za projekat javno-privatnog partnerstva koje će biti realizovano zarad rekonstrukcije sistema javne rasvete, za šta će iz gradskog buyeta biti izdvojeno čak 716 miliona dinara.

Ipak, prema rečima Save Dojića, člana Gradskog veća za finansije i privredu, ovaj iznos ne odnosi se samo na tekuću buyetsku godinu, već na čitav period javno-privatnog partnerstva u trajanju od 12 godina. Prema projektu, planirano je da zamena oko 9.000 sijaličnih mesta LED rasvetom u gradu i selima bude završena do kraja godine, a u ceo projekat se ulazi pošto se na ovaj način očekuje značajno smanjenje potrošnje električne energije na javnu rasvetu, za koju Grad Sombor na godišnjem nivou izdvaja oko 60.000.000 dinara.

Ono što će sigurno naići na pozitivan ođek u somborskoj javnosti, sredini koja je više nego sklona učestalom korišćenju bicikla kao prevoznog, ali i sredstva rekreacije je najava Dojića da će lokalna samouprava Sombora u prvoj polovini godine raspisati javne nabavke za izgradnju biciklističke staze na Staparskom putu i šetališta od mosta na Apatinskom putu do Tromeđe, a izdvojena su i sredstva za izgradnju gasovoda u Inustrijskoj zoni.

Nakon prošlogodišnje uspešne rekonstrukcije drvenog mosta Šmaguc, očekuje se da će ove godine konačno biti popravljen još jedan most u ataru Bačkog Monoštora, takozvana Češka ćuprija, koja se nalazi na kanalu Bezdan – Vrbas. Najavljena je i gradnja više atarskih puteva i otresišta. Neće izostati ni finansiranje javnih nabavki za razne usluge iz oblasti socijale, kao što su pomoć u kući, lični pratilac, dnevni boravak i druge, koje će poreske obveznike u ovoj fiskalnoj godini koštati 133 miliona dinara.

- Grad Sombor konkurisaće u toku godine sa više projekata kod republičkih i pokrajinskih institucija. Već je spreman projekat za izgradnju rezervoara i crpne stanice u Staparu, zatim projekat dogradnje, adaptacije i rekonstrukcije fiskulturne sale u Tehničkoj školi, izgradnju kružnog toka kod Vatrogasnog doma - kaže Sava Dojić, prema čijim je rečima za realizaciju 22 projekta gradskih i seoskih mesnih zajednica u okviru „Participativnog buyetiranja“ opredeljeno nešto preko 26 miliona, dok je preko 3,5 miliona dinara predviđeno za javne projekte srednjih škola.

 Izvor: dnevnik.rs