subota, 20 februar 2021 07:20

Rešeno stambeno pitanje za 13 izbegličkih porodica

U Velikoj skupštinskoj sali zgrade Županije danas su svečano uručeni ugovori za useljenje u 13 stanova kupljenih za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Sombora. Stanovi su kupljeni u okviru potprojekta 7 Regionalnog stambenog programa (RSP) koji u Srbiji, kao vodeća institucija, sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije.

Događau su prisustvovali Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora, Svetlana Velimirović, zamenica komesara za izbeglice i migracije, Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR u Srbiji, Stefan Standstad, drugi sekretar ambasade Norveške, Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i predstavnici međunarodnih i drugih organizacija i institucija.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković čestitao je sugrađanima useljenje i zahvahvalio se Regionalnom stambenom programu na svoj dosadašnjoj podršci.

„Uprkos dugogodišnjoj podršci koja je kroz različite programe stambenog zbrinjavanja pružana našim sugrađanima – koji su to postali ne svojom voljom, već spletom životnih okolnosti, interesovanje je uvek bilo višestruko veće od onoga što je bilo na raspolaganju u tom trenutku. Upravo zbog toga sam neizmerno zahvalan Regionalnom stambenom programu Vlade Republike Srbije i Komesarijata za izbeglice koji su potrebe Sombora prepoznali i uvrstili nas u svoj 7. potprojekat kojim će biti omogućeno da još 13 porodica dobije svoj krov nad glavom u kome će se osećati i bezbedno i udobno“ poručio je Ratković.

Zamenica komesara Svetlana Velimirović naglasila je da je Grad Sombor, u saradnji sa Komesarijatom i donatorima, mnogo radio na rešavanju egzistencijalnih problema izbeglica iz ratova devedesetih kojih je 1996. godine u ovaj grad došlo više od 14. 000. „Zahvaljujem se donatorima ovog programa uz čiju podršku smo u mogućnosti da rešavamo egzistencijalna pitanja najugroženijih ljudi koji su u ratovima devedesetih ostali bez svega što su imali. Nastavićemo da radimo, da se angažujemo kako bi pomoć došla do svakog kome je potrebna“ rekla je Velimirović.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je prvenstveno donatorskim sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, zatim Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Fondom RSP upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.