Radnicima Proteinke otpremnina ili prelazak u lokalne komunalce Radnicima Proteinke otpremnina ili prelazak u lokalne komunalce
četvrtak, 26 novembar 2020 06:08

Radnicima Proteinke otpremnina ili prelazak u lokalne komunalce

Gotovo nekoliko decenija Veterinarska ustanova „Proteinka“ je rešavala veliki problem uklanjanja i prerade sporednih proizvoda životinjskog porekla (SPŽP) cele Srbije, ali je nesnosnim smradom koji se širio iz njenih pogona na obodu grada zagorčavao život svim žiteljima Sombora.

Na sreću, nakon ishoda međunarodne arbitraže između naše države i vlasnika „Energozelene“, super-modernog postrojenja za preradu SPŽP u Inđiji i prelasku tamošnjeg pogona u stoprocentno vlasništvo Srbije, 15. juna je konačno prestala potreba za dotrajalim kapacitetima spalionice somborske kafilerije, pa je njena sudbina da postane tek transferna stanica za prikupljeni otpad životinjskog porekla.

Somborcima je možda laknulo, ali nastavila se neizvesnost za 37 bivših radnika Veterinarske ustanove „Proteinka“, pošto je prema rečima Save Dojića, člana Gradskog veća za finansije i privredu i člana Nadzornog odbora “Energozelene”, sva nepokretna imovina koju je kafilerija koristila ostala gradu Somboru, dok je sva pokretna imovina i oprema od početka ovog meseca u vlasništvu “Energozelene”, čiji je sada formalni osnivač država. Pred radnicima je izjašnjavanje o prihvatanju novog poslodavca i potpisivanje novog ugovora o radu, koji će omogućiti delu radnika koji su se opredelili za proglašenje tehnološkog viška, da dobiju otpremnine i prijave se na biro rada. Pored toga, za devet, sada već bivših radnika somborske kafilerije koji su se opredelili za prelazak u ovdašnje Javno komunalno preduzeće “Čistoća”, u toku je postupak za dobijanje neophodnih saglasnosti od Vlade Srbije, pošto je na snazi još uvek uredba o zabrani novog zapošljavanja u javnom sektoru.

Kako kaže gradski većnik zadužen za finansije i privredu Sava Dojić, radnicima koji očekuju otpremnine ona bi se uskoro trabala i isplatiti.

Po mom saznanju novac za isplatu otpremnina je obezbeđen i “Energozelena” bi uskoro trebalo da počne isplatu otpremnina bivšim radnicima “Proteinke”, tvrdi Dojić, prema čijim je rečima u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju transfer stanice.

Do izgradnje ovog objekta, poslove transfer stanice obavljaće upravo JKP “Čistoća” u koju bi trebalo da pređe i devet radnika sada ugašene „Proteinke“, a trenutno je u toku nabavka minimalno potrebne opreme za obavljanje ovakve vrste delatnosti, veli Dojić, uveravajući ovdašnju javnost da će svi stanovnici sa teritorije grada imati obezbeđenu adekvatnu uslugu kada je u pitanju uklanjanje i skladištenje uginulih životinja i njihov transport u inđijske pogone „Energozelene“.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.