Prijava Registracija

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Alarmantno: Na kovid odeljenju somborske bolnice 29 pacijenata (VIDEO) Alarmantno: Na kovid odeljenju somborske bolnice 29 pacijenata
petak, 20 novembar 2020 06:49

Alarmantno: Na kovid odeljenju somborske bolnice 29 pacijenata (VIDEO)

U somborskoj bolnici koronavirusom zaraženo je oko osam odsto zaposlenih, od ukupno 1.100 koliko ova bolnica ima medicinskog i nemedicinskog osoblja, kaza je gostujući u Razglednicama dr Dragan Rastović, vršilac dužnosti direktora OB "Dr Radivoj Simonović".

"Svi oni imaju blažu kliničku sliku i niko od njih nije na bolničkom lečenju. Proteklih dana na posao se vratilo njih sedmoro. Da li su se zarazili u bolnici ili su u pitanju kontakti van bolnice teško je reći, jer smo mi do prošlog petka radili skoro kao da je situacija bila redovna. Znači radile su sve ambulante, radili smo sve dijagnostičke procedure. Bili smo otvoreni prema pacijentima, jer nam je to dozvoljavala epidemiološka situacija", kazao je dr Rastović.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Zapadnobačkom okrugu, a kako bi se zaštitili i pacijenti i zdravstveni radnici, promenjen je i način rada u bolnici. Pacijenti koji su mogli da budu pušteni na kućno lečenje poslati su kućama, rad zdravstvenih radnika organizovan je na četvrti ili peti dan po 24 sata.

"Specijalističke ambulante rade, ali nema više zakazivanja pregleda preko IZIS-a, znači ne rade se redovne kontrole, nema fizikalnih terapija. Rade se samo urgentne operacije, pacijenti sa malignitetom primaju redovne terapije", kaže dr Rastović.

Na kovid odeljenju somborske bolnice trenutno je 29 pacijenata. Na mehaničkoj ventilaciji su dva pacijenta, a većina ostalih zahteva kiseoničku potporu.

"Trenutno se više pacijenata prima nego što se otpušta, pa smo dodatne kapacitete pripremili u delu Internog odeljenja, sa dodatnim ležajevima i kiseoničkim mestima, tako da se nadam da ćemo svim pacijentima koji zahtevaju bolničko lečenje moći pružiti pomoć", kaže direktor somborske bolnice.

Poslednjih nedelju dana povećan je i broj pacijenata u respiratornoj ambulanti. Dnevno se pregleda oko 70 pacijenata.

"Juče je testirano 50 osoba i od tih 50 kod 24 je potvrđena kovid infekcija i na sreću uglavnom su to blaži slučajevi", kaže dr Rastović.

Izvor: RTV

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti

Saveti šefova kuhinje