Prijava Registracija

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Ambasador Republike Hrvatske Hijadet Biščević posetio Sombor Ambasador Republike Hrvatske Hijadet Biščević posetio Sombor
sreda, 18 novembar 2020 05:27

Ambasador Republike Hrvatske Hijadet Biščević posetio Sombor

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković i predsednik Skupštine Grada Sombora Zoran Rus upriličili su danas prijem za ambasadora Republike Hrvatske nj.e. Hijadeta Biščevića, generalnog konzula Republike Hrvatske Velimira Plešu, njihove saradnike, kao i predstavnike hrvatske Privredne komore.

Na sastanku koji je održan u zgradi Županije gostima su predstavljeni kultura i istorija našeg grada, a poseban akcenat stavljen je na privredne i turističke potencijale Sombora. Tokom prijema posebna tema bila je položaj hrvatske nacionalne manjine, gde je trenutno stanje ocenjeno kao veoma dobro, uz obostranu želju da se taj odnos još unapredi.

Gradonačelnik Sombora ovim povodom rekao je da grad ima nameru da nastavi saradnju sa prekograničnim partnerima u Hrvatskoj, kao i da podržava hrvatsku nacionalnu zajednicu u Somboru.

„Govorili smo o nastavku saradnje na prekograničnim projektima gde bi svakako pohvalio i Grad Sombor i sve prekogranične partnere na uspešno realizovanim projektima, na projektima koji su u toku i očekujem da u bliskoj budućnosti će biti još više ovakvih projekata koji su u interesu kako za naš grad, tako i za gradove u Republici Hrvatskoj. Takođe govorili smo i o finansiranju hrvatskih kulturno-umetničkih društava i udruženja građana gde smatram da svakako ima još puno prostora za unapređenje. Mi kao grad smo se trudili da u prethodnom periodu i što se tiče finansijskih sredstava kroz konkurse kulture, kroz konkurse za nacionalne manjine, programe za decu, LAF za mlade, podržimo hrvatska kulturno-umetnička društva, kao i ostala udruženja i svakako da ovaj trend će se nastaviti i u budućnosti“ istakao je gradonačelnik Ratković.

Ambasador Republike Hrvatske u Srbiji izrazio je zahvalnost za odnos grada prema hrvatskoj nacionalnoj zajednici i naglasio da postoje potencijali za saradnju na više nivoa.

„Kao novi hrvatski veleposlanik u Republici Srbiji ja sam u dogovoru sa suradnicima odlučio posećivati regije i gradove u Srbiji da bismo našu suradnju sa Srbijom divercificirali, proširili izvan Beograda, da vidimo koji su to potencijali u pojedinim gradovima poput Sombora. Pritom, nas naravno kao predstavnike Republike Hrvatske zanima kako u tim gradovima funkcionira i kakav je položaj hrvatske nacionalne zajednice i moram se nadovezati da ne samo u smislu finansiranja koje je više nego izdašno po podacima koje sam vidio, nego naprosto prema odnosu spram hrvatske zajednice, da je to (Sombor) jedan svetli primer i doista i gradonačelniku i celoj gradskoj Skupštini želim u tom smislu se zahvaliti.

Iz našeg današnjeg razgovora nepobitno je da postoje ogromni razvojni potencijali u gradu, nepobitan je moj dojam, kao prvi put što sam ovde, da gradonačelik i, kolokvijalno rečeno, ekipa ima jedan entuzijastički odnos prema gradu, prema budućnosti i prema načinu na koji se ovi potencijali mogu koristiti. Razgovarali smo o tome šta se sve do sada dogovaralo i radilo na segmentu prekogranične suradnje, suradnje Sombora sa pojedinim gradovima na hrvatskoj strani. Tu su i predstavnici hrvatske Gospodarske komore i mi ćemo dojmove, inicijative i ideje koje su se danas razmenile preneti u Zagreb, preneti hrvatskim potencijalnim novim investitorima, a raduje me posebno što smo razgovarali o tome kako ta prekogranična suradnja može biti uklopljena i finansirana i u kontekstu Evropske unije i evropskih fondova“ rekao je ambasador Bišćević.

Nakon zvaničnog prijema, nj.e. ambasador Republike Hrvatske Hijadet Biščevič i njegovi saradnici u Velikoj skupštinskoj sali videli su i čuli priču o čuvenoj slici „Bitka kod Sente“, a u pratnji domaćina posetili su i Galeriju „Milan Konjović“.

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti

Saveti šefova kuhinje