Dijabetičari sada mogu na redovne kontrole i online Dijabetičari sada mogu na redovne kontrole i online
subota, 14 novembar 2020 05:41

Dijabetičari sada mogu na redovne kontrole i online

Dijabetes je jedan od najvećih problema današnjice, svaka 11. osoba ima dijabetes, dok prema podacima svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima 425 miliona obolelih, od čega je čak milion dece i adolescenata sa tipom I. U našoj zemlji obolelih ima oko 860 000, dok je procenat nedijagnostikovanih 35%, zbog čega je šećerna bolest peti vodeći uzrok smrti u Srbiji. Rana dijagnoza i redovne kontrole mogu da drže ovu bolest pod kontrolom. Ipak, usled pandemije virusa Covid-19, tek 20% obolelih dolazi na redovne zakazane preglede i stoga se telemedicina nameće kao jedno od rešenja u daljoj nezi pacijenta, a može uključivati dijagnozu, praćenje stanja ili čak lečenje pacijenta.

Dijabetes kao hronična, doživotna i progresivna bolest po toku ima deficit imunoglobulina i veći rizik za razvoj i lečenje infekcija bilo kojim agensom, pa tako i virusom Covid-19. Svaka infekcija redukuje već smanjeni imunitet pacijenta dijabetičara, a Covid pandemija zbog straha od globalne pandemije, za sopstveni život, oslabljenog kretanja i učestvovanja u socijalnoj kulturi, povećanog unosa hrane, kao i ređa kontrola parametara bolesti i nemogućnosti dolaska kod nadležnog lekara po savet za korekciju terapije i savet. Stoga je primena telemedicine u endokrinologiji i dijabetologiji u napredovanju, posebno u razvoju svesti lekara i pacijenata za potrebom ove napredne tehnologije komunikacije za dobrobit pacijenta, kako u zaštiti i lekara i pacijenta od infekcije, tako i za dobijanje adekvatnih informacija, odnosno preporuka prevencije i lečenja dijabetičara.

Dr Ljiljana Milovanović, specijalista endokrinolog, koja je i aktivni korisnik ovog tipa medicine, smatra da su mogućnosti velike: počev od momenta dijagnostikovanja bolesti preko dostupnih testova za dijagnostiku bolesti, pa do potvrde dijagnoze na osnovu viđenih nalaza, kontrole bolesti pružanjem terapije, prevencije komplikacija i preporuke za dalje lečenje. “Stanje obolelog preko traženih poznatih parametra dobre kontrole bolesti se prati, koriguje se ili menja terapija, edukuje se pacijent o samokontroli i podešavanju doze lekova ili insulinske terapije prema merenim vrednostima traženih analiza, posebno i najčešće glikemijama”, rekla je dr Milovanović.
Komunikacija je jednostavna, zahvalna i traži se samo od pacijenta da ima neki validan nalaz kod sebe, već pripremljen, a ako nema, dobija uputstvo šta treba da pripremi za sledeći susret. “To je odličan model lečenja disciplinovanih pacijenata, provera njihove samokontrole i upućivanje novoobolelih o statusu bolesti, kontrolama i prevenciji akutnih pogoršanja. Zato je moja poruka pacijentima svih starosnih grupa ovim putem: javite se i olakšajte sebi život sa dijabetesom”, dodaje dr Milovanović, sa kojom se možete konsultovati na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije DokTok.

Povodom svetskog dana borbe protiv dijabetesa, DokTok u saradnji sa lekarima specijalistama za dijabetes organizuje live uključenje na svom Instagram profilu. Ovim putem pozivamo sve da na DokTok društvenim mrežama (Instagram, Facebook) šalju svoja pitanja, na koje će u subotu 14.11. u 13h odgovarati dr Dragana Milosavljević, specijalista interne medicine.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.