Dani egipatske umetnosti u Somboru: Svečano otvorena izložba u Gradskom muzeju Sombor Dani egipatske umetnosti u Somboru
subota, 31 oktobar 2020 06:45

Dani egipatske umetnosti u Somboru: Svečano otvorena izložba u Gradskom muzeju Sombor

Manifestacija „Dani egipatske umetnosti“ svečano je otvorena danas u Gradskom muzeju Sombor. Manifestacija obuhvata izložbu „Šapat doline Nila“ – staroegipatska zbirka Gradskog muzeja Sombor, izložbu fotografija nakita, izložbu islamske umetnosti i kaligrafije i projekcije savremenog ekipatskog filma.

Manifestaciju je zvanično otvorio ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji nj.e. Amr Alguvejli rekavši da rado i često dolazi u Sombor, grad žive kulture i žive ekonomije, istakavši da je ovaj događaj prvi te vrste u Srbiji.
„Nadam se da ćete shvatiti koliko je diverzitet jedna snaga i jedno bogatstvo. Egipat je muslimanski i koptski, on je afrički i arapski, takođe, to je mediteranska zemlja povezana sa Evropom, a u isto vreme je nesvrstana i zemlja u razvoju. Zato se nadam da ćete i vi videti kolika je snaga i bogatstvo ta šarenolikost. Nadam se da ćemo moći da prikažemo i srpsku kulturu u Egiptu i da će i na taj način biti proširena svest o snazi različitosti“ poručio je ambasador Egipta u Srbiji.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković obraćajući se prisutnima istakao je da ne krije zadovoljstvo što su u Gradskom muzeju upriličeni programi koji će pokazati svu lepotu, raskoš i bogatstvo egipatske umetnosti koja je nešto potpuno drugačije od onoga što nas okružuje.

„Bićemo u prilici da vidimo da Egipat nisu samo prelepa letovališta Hurgade, Šarm el Šeika i piramide, već i izuzetno vredna kultura kaligrafskog pisanja, literature, izrade nakita, slikarstva, vajarstva i drevne arhitekture“ rekao je Ratković.

Direktor Gradskog muzeja Peter Mraković napomenuo je da je ideja o izložbi potekla pre više od godinu dana na izložbi Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, gde je Gradski muzej Sombor učestvovao sa 22 artefakta svoje kolekcije egipatske kulture i da je sada došlo i do njene realizacije.

Prisutni su imali priliku da čuju predavanje na temu amuleta Starog Egipta profesora Nenada Markovića, kao i da čuju tradicionalnu egipatsku muziku i da degustiraju egipatsku hranu.

Somborci će imati priliku ovu postavku Muzeja afričke umetnosti iz Beograda daa pogledaju i da se upoznaju sa egipatskom kulturom u Gradskom muzeju u periodu od 30.10. do 15.11.2020. godine.
Manifestaciju su podržali Grad Sombor, Ambasada Arapske Republike Egipat u Srbiji, Muzej Afričke umetnosti i Gradski muzej Sombor.

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.